Затримання Дурова у Франції: що буде з Telegram в Україні

24 серпня в аеропорту Франції силовики затримали засновника Telegram Павла Дурова. Через це популярний месенджер під загрозою. Водночас ситуація має дві складові.

Про це у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна розповів керівник ЦПД Андрій Коваленко, передає редакція сайту 056.

За його словами, перша складова – посилення регулювання соціальних мереж у Європі, що супроводжується прийняттям відповідних законів. Павло Дуров, який завжди уникав будь-якого регулювання, особливо з боку України, опинився під тиском через ці зміни. Європа, за словами Коваленка, нагадує Дурову, що його дії мають відповідати законам, адже він є громадянином Франції.

Друга складова стосується діяльності російської розвідки. У Франції російські спецслужби через Telegram вербують людей для виконання різних завдань – від інформаційних атак, як антиукраїнські графіті, до реальних диверсій, зокрема підриву залізничних колій.

"Вербування проходить в Telegram, тому не виключено, що західні розвідки зацікавлені у доступі до інформації зсередини цієї платформи, щоб розкрити російську агентурну мережу, керовану генштабом рф", – стверджує Коваленко.

На його думку, подальша доля Telegram залежить від дій Дурова. Якщо він прийме правильні рішення, месенджер може стати безпечнішим. Проте важливо враховувати не лише геополітичний аспект, але й законодавчий.

Щодо ситуації в Україні, Коваленко застерігає від поспішних рішень про заборону Telegram. Він підкреслює, що розвідка України також використовує функціонал Telegram для отримання корисної інформації.

Він зауважив, що попри заклики заборонити месенджер, необхідно враховувати, що заборона повинна супроводжуватися альтернативними рішеннями. Заборона без відповіді на питання про заміщення та розвідувальні операції може принести більше шкоди, ніж користі. Тому галасливі заяви без конкретних планів не є державницькою позицією.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment