Новий субваріант коронавірусу FLiRT: скільки випадків зареєстровано на Дніпропетровщині

Новий штам ковіду FLiRT підтвердили у п'яти жителів Дніпропетровщини. Серед захворілих, у яких виявлено троє жінок та двоє чоловіків різного віку.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України

За останній тиждень з 16 по 22 серпня зареєстровано 1193 випадки коронавірусу. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 12,7%. Летальні випадки не зареєстровані.

Результати секвенування свідчать про циркуляцію серед населення Дніпропетровської області різних генетичних ліній штаму Omicron. У п'яти хворих виявлено субваріант FLiRT штаму Omicron:

  • Дніпро – 3 хворих віком 18,48 та 70 років;
  • Павлоград – 1 хворий віком 20 років;
  • П’ятихатки – 1 хворий віком 43 роки.

За даними МОЗ України, Україна, як і решта світу, зіткнулась зі збільшенням захворюваності на COVID-19 (коронавірусну інфекцію) влітку. Новий субваріант FLiRT викликав пікову захворюваність у літні місяці, зокрема в Україні такі піки фіксуються з липня. Кількість підтверджених випадків захворювання у серпні зростає. У серпні зареєстровано більше 20 тисяч випадків захворювань та близько 3 тисяч пацієнтів госпіталізовані.

Кожен субваріант коронавірусу має свої особливості, проте загальні симптоми на початку захворюваності однакові: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі. Якщо Ви захворіли, то не займайтесь самолікуванням, а звертайтесь до Вашого сімейного лікаря, який призначить адекватне обстеження та лікування.

Штам FLiRT походить від варіанта Omicron. Через специфічні мутації вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тому FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти на нього можуть навіть вакциновані люди. Однак завдяки імунітету від вакцинації ризики ускладнень знижуються. Про поширення субваріанта FLiRT стало відомо у грудні 2023 року. Найбільше випадків захворювання на нього виявили в Австралії, а влітку 2024-го. у США з’ясували, що цим варіантом заражені понад 28% хворих на COVID-19 у країні. Зростання кількості заражених на цей штам очікують наприкінці літа та в осінні місяці

Заходи профілактики. Вакцинація проти коронавірусної хвороби не запобігає зараженню новим штамом повністю, але залишається ефективним варіантом захисту від важкої форми COVID-19, допомогає запобігти ускладненням та летальним формам від COVID-19. Вакцинація проти є рекомендованою, її отримати можуть всі бажаючі. Особливо рекомендовано щеплення групам ризику тяжкого перебігу COVID-19, до яких належать літні люди віком понад 60 років (особливо 75+); вагітні жінки; особи з супутніми станами (імуносупресія та інші). Пункти щеплення в Україні, в тому числі в Дніпропетровській області забезпечені безплатною омікрон-специфічною вакциною виробництва Pfizer.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment