Вогняне небо на світанку у Дніпрі: чим зумовлене та яку погоду віщує

Сьогодні на світанку у Дніпрі спостерігали заворожливий світанок. На сході небо було яскравого вогняного кольору: між червоним та помаранчевим. Проте вдень його світло сонця стало білим.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Небо на сході сонця може зафарблюватися в приголомшливі відтінки червоного. Виявляється, за його кольором можна в короткостроковій перспективі досить точно прогнозувати погоду.

Чому на світанку небо червоне

Сонце стоїть низько над горизонтом на сході й заході сонця. У цей час дня сонячному світлу доводиться проходити через більшу частину атмосфери, перш ніж він досягне наших очей. Коли світло потрапляє в атмосферу, воно розсіюється. Особливо добре ефект, при якому червоне небо на світанку набуває такого, здавалося б, неприродного відтінку, спостерігається, якщо в повітрі знаходиться завись у вигляді наночастинок, таких як пил або дим.

Найкраще розсіюється світло у синій частині спектру. Таким чином, на той час, коли сонячне світло досягає наших очей, у його спектрі переважає випромінювання в червоній області спектру. Частинки пилу та диму зазвичай накопичуються в атмосфері під погодними системами високого тиску, які пов'язані з довгими періодами сухої погоди, і впливають на те, чому небо на світанку червоне.

Червоний схід Сонця говорить про те, що область високого тиску та «хорошої» погоди разом із пилом та іншими частинками перемістилася на схід.

З іншого боку, червоний колір неба на світанку каже нам, що найгірша погода тепер ослабла, з підвищенням тиску та покращенням погоди, що наближається із заходу наступного дня. Тому якщо ви побачите на сході червоне небо, то погода найближчим часом, швидше за все, буде безхмарною з яскравим сонцем.

Прикмети про червоний світанок:

  • Червоне небо на світанку попереджає про сильний вітер – це трапляється через активну циркуляцію повітряних мас.
  • Влітку червоне небо – це вісник дощів, коли як узимку – міцних морозів.
  • Сонце схоже по відтінку з червоним кольором неба на світанку, але при цьому йде за чистий обрій – найближчі пару днів обіцяють бути безхмарними та ясними.
  • Якщо червоне небо світанку швидко згасне – це до негоди та сильних дощів.
  • Туманний літній ранок і червоне небо віщують дуже душний день.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment