Зниження мобілізаційного віку в Україні: чи планують забирати на війну 20-річних юнаків

Секретар комітету ВР з національної безпеки Роман Костенко заявив, що мобілізаційний вік в Україні має бути від 20 років, адже у війську бракує молодих людей. Але наразі вводити такі зміни не планують.

Про це повідомив нардеп, член оборонного комітету Вадим Івченко в ефірі "Громадського радіо", передає редакція сайту 056.

За його словами, питання зниження мобілізаційного віку до 20 років немає на порядку денному ані Верховної Ради, ані Комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки.

В ЗСУ розповідають про те, що для ретельного виконання бойових завдань потрібні люди "з іншою фізичною підготовкою", тому що людям віком 47-50 років важкувато виконувати деякі бойові завдання, про які просять командири бригад.

"Це є сигнали тільки до нас, до Комітету нацбезпеки й оборони, але поки що питання зовсім не обговорюються в комітеті. Зовсім не стоїть на порядку денному комітету і зовсім не обговорюється у Верховній Раді України", – зазначив Івченко.

Він додав, що краще фізично підготовлені люди не мають сидіти в тилу, робити друкарську чи бюрократичну роботу у штабах, ТЦК. Натомість вони мають виконувати реальні бойові завдання.

"Ті люди, які поранені, проходять реабілітацію, фізично нездатні, але можуть виконувати іншу роботу – мають виконувати іншу роботу. Тоді, коли суспільство побачить лад у ЗСУ, тоді можна говорити про зниження віку або про більш фахову мобілізацію. Ми ж говорили, що мобілізація має бути не так, що "всіх підряд хапати", а лише тих, хто виконуватиме в певних частинах завдання", – розповів народний депутат.

Він також повідомив, що за останній рік мобілізація кількісно покращилася, але недостатньо. Так, вдається лише закривати втрати у бригадах. Але мобілізованих аж ніяк не достатньо для створення нових бригад або підсилення, щоб була відповідна ротація.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment