“Взагалі мозги загубили”: чи вибачилась керівниця ліцею за порушення етичних норм, мовної політики та чи загрожує їй покарання

В соцмережах поширили відео, у Дніпрі в «Ліцеї сучасної освіти» педагогиня кричала та учні. Вона використовувала ненормативну лексику та погрожувала, робила це російською мовою. Нею виявилась очільниця закладу Кирпале Аліна Василівна. Вона не вважає себе винною. Проте в міськраді розповіли, які закони вона порушила.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

В департаменті гуманітарної політики ДМР заявили, що очільниця закладу продемонструвала неприпустиму поведінку, використовуючи ненормовану лексику та грубість, спілкуючись російською мовою з учнями.

"Це є недопустимим в українській школі. Такі дії суперечать етичним нормам педагогічної діяльності та ігнорують мовну політику, яка передбачає використання державної мови у всіх освітніх закладах", – зазначили у відомстві.

Там пояснили, що в приватній школі, де засновником є приватна особа, відповідальність за діяльність закладу лежить на ній, відповідно до чинного законодавства.

Згідно з постановою «Про затвердження Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності» та законом «Про освіту», засновник або уповноважена ним особа несе відповідальність за створення безпечного освітнього середовища та забезпечення дотримання законодавчих норм щодо захисту дітей та їхніх прав. Відповідно до частини четвертої статті 38 Закону України "Про загальну середню освіту", директор зобов’язаний забезпечувати безпеку та комфорт учнів у школі.

"Шановні батьки, обираючи приватний заклад, будьте уважними, перевіряйте документи, знайомтесь із засновником, адже за ваших дітей несе відповідальність саме адміністрація школи Питання безпеки та добробуту дітей є ключовими в освітньому процесі, і саме це має бути головним пріоритетом кожного закладу освіти", – звернулись в департаменті.

Скандал наростає

Конфлікт наростило те, що сьогодні з'явилось ще одне відео. На ньому Кирпале кричить на учня свого ліцею в їдальні та вимагає щоб "він насцяв своєму батькові на ліжко".

Аліна розповіла, чому так вчинила.

"Діти 9х та 10х класів влаштували баню в ліцеї з кипʼятком. Перед цим обіссяли через вікно документи в спортзалі університету, потім обіссяли бомбосховище, та розбили три туалети. На зауваження директора та зауваження викладачів реготали, а далі вже директор зірвалась, і маємо тепер отаку помсту від дітей. Класно правда", – пояснила вона.

Очільниця ліцею вважає, що її поведінка чесна і розповіла, що викликає в неї агресію

Аліна для свого Facebook записала відео, де виправдалась, при цьому себе вона не вважає винною. Її слова були дуже різкими та гучними.

"Розмовляю на дніпровській мові, тому що народилася у 1988 році, це було місто Дніпропетровськ, тут всі розмовляють російською.

Давайте чесно. Це двоособисте суспільство, що розказує, що всі говорять державною мовою.

У нас так в країні. У нас кожна людина, кожна двоособова. Ніхто ніколи не каже правду. І я одна з категорій людей, яка незручна. Завжди незручна, тому що можу сказати правду в обличчя. Незручна тому, що можу сказати "матом", і це нормально, тому, що в нас усі говорять "матом". У нас мер "матюкається", і ми це прекрасно знаємо. І нічого, мерствує. У нас блогери матюкаються, чиновники", – сказала вона.

Також жінка сказала, що критикувати, нічого не роблячи легко, а працювати з людьми важко. Тому що кожен вважає, що йому всі щось винні.

Вона поділилась, що працює цілодобово та виховує трьох дітей. І перевела їх зі звичайної школи до приватної через булінг. А також через те, що "там вчителі не тільки над дітьми, але й над вчителями знущаються". Себе ж Аліна вважає нормальною.

"Я накричала на дитину, якого перед цим просто разів 50 молила, просила, говорила з батьками, а вони стояли: "Ну ми не можемо з ним нічого зробити, ну його з шести шкіл уже вигнали, ну допоможіть. Ви єдина, хто його прийняла, нам би хоч якось 11 класів закінчити". Я ж по людськи вчинила. А до мене, як до кого відносяться", – сказала педагогиня.

Вона розповіла, що потім цей учень довів її, а знімала на телефон це восьмикласниця, щоб продати Telegram-каналу за гроші.

"Винною себе не почуваю, всі діти за законом з 18 років, а по життю з 12 років вони всі чудово розуміють, що вони роблять і які наслідки будуть мати", – висловилась Аліна.

Більшість коментаторів розкритикували Аліну

"Немає виправдання вчителю, який дозволяє собі таку поведінку. Викликайте батьків й хай вони виховують свою дитину. Ваша задача навчати наукам. Якщо Ви не можете впоратись з дитиною- відійдіть від нього в сторону. Ваш ліцей не виправна колонія", – йдеться в коментарі.

Водночас деякі її підтримали, назвали "крутою". Пояснили, що зараз з багатьма дітьми не можна по-іншому.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment