Українських дітей можуть не пустити до Польщі: що змінилося

У Польщі оновили правила в'їзду дітей до 13 років, які мають тимчасовий прихисток в країні. Прикордонники можуть їх розвернути, якщо вони втратили доступ до електронних документів Diia.pl.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на фонд Right to Protection Poland.

Diia.pl — електронний документ Diia.pl, що видається громадянам України, які перетнули польсько-український кордон після 24 лютого 2022 року

Якщо у батьків змінився статус легального перебування на території країни ЄС, наприклад, вони отримали посвідку на тимчасове проживання "карту побиту", дитина може втратити доступ до застосунку Diia.pl, без якого перетнути кордон Польщі не можна.

"Цій категорії осіб під час перетину кордону необхідно пред'явити дійсний закордонний паспорт та електронний документ у мобільному додатку Diia.pl. Наявність лише довідки про присвоєння номера PESEL без електронного документу Diia.pl не дає права громадянам України повторно в'їжджати на територію Польщі або подорожувати на цій основі до інших країн Шенгенської угоди", – йдеться у повідомленні прикордонної служби.

До 13-річного віку діти не можуть самостійно зареєструватися в Diia.pl, оскільки "довірений профіль" (profil zaufany) оформляється тільки з 13 років, за даними відомства.

Крім того, з липня 2024 року набули чинності оновлені положення спецзакону, в яких йдеться про те, що українці можуть подати низку документів на перебування дітей до 13-річного віку на території Польщі. Це дасть їм змогу повторного в'їзду.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment