Загроза наступу на Дніпропетровщину: коли можлива та настільки ймовірна

Протягом минулого тижня російська армія прискорила свій наступ до Покровська на Донеччині, наблизилась до його околиць на відстань близько 10 кілометрів. З такими темпами, вже у вересні ворог може захопити місто і сповільниться в його житлових районах, а на весні піти на Дніпропетровщину.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на видання The Telegraph та на статтю Майкла Кларка у виданні «The Times».

Битва за Покровськ залежатиме від того, якими будуть резерви ЗСУ, допомога партнерів та рішення українського командування. Міська влада Покровська повідомила, що біля міста є кільце оборонних споруд, які створювалися приблизно з 2022 року.

Водночас ворог має велику перевагу в силах та ресурсах. Співвідношення в артилерії, безпілотниках та інших ресурсах – 4:1 на користь росіян. Українські військові зазнають труднощів через нестачу піхоти, артилерії та снарядів. Війська рф використовують потужну техніку для радіоелектронної боротьби.

Якщо окупанти захоплять Покровськ, то для українських військ логістика у Донецькій області ускладниться. Адже саме Покровськ є стратегічним вузлом, який підтримує фронт у сусідніх районах, таких як Торецьк, Часів Яр, Слов’янськ, Краматорськ і Костянтинівка.

"Іншими словами, росіяни готові завоювати значну частину Донецької області – одна з їхніх заявлених цілей війни – поставити під небезпечну загрозу решту українських опорних пунктів та загрожувати наступом на Дніпро", – йдеться в матеріалі.

москва в цій битві хоче захопити транспортний вузол Покровськ і висоти в Часовому Яру та використати їх як плацдарми для більш масштабного наступу на північ і захід з метою захоплення решти Донбасу та створення загрози Дніпропетровській області навесні наступного року.

Такі дані навів в колонці The Times Майкл Кларк — запрошений професор кафедри оборонних досліджень у Королівському коледжі Лондона та почесний науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних оборонних досліджень.

За словами голови Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука, подібні меседжі можуть призвести до непотрібної тривоги, що зараз не на користь. Він вважає, що насправді ж суть статті Кларка – це потреба України в міжнародній підтримці. У своїй статті Кларк аналізує можливі сценарії розвитку та виклики, з якими стикаються обидві сторони.

"Стосовно Дніпропетровщини автор матеріалу пише: «Другою стратегічною нагородою для москви в цій битві може бути захоплення транспортного вузла Покровська та височини в Часовому Яру, а потім використання їх як плацдармів для більшого наступу на північ і захід, щоб захопити решту Донбасу та загрожувати Дніпропетровщині навесні наступного року». Автор дійсно обговорює можливість нових бойових дій наступного року.

В матеріалі не міститься конкретних згадок і не йдеться про Дніпропетровщину як про основний напрямок для російського наступу. Кларк згадує Дніпропетровщину в контексті можливих загроз, але область не є основним фокусом його аналізу. Загроза з боку рф існує щодня, для кожної області України.

Варто пам’ятати, що інформація – потужний інструмент. Вона здатна як заспокоїти, так і викликати паніку, яка зараз точно нам не на користь. Тому зберігайте спокій, не піддавайтеся паніці, поширюйте достовірну та коректну інформацію. У лютому 2022 було страшніше", – написав Лукашук.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment