У Мінреінтеграції пропонують віддати безгосподарну нерухомість під житло для ВПО

З початком повномасштабної агресії Росії проти України величезна кількість українців була змушена залишити свої домівки через окупацію, руйнування та загрозу життю. Забезпечення житлом цих людей є однією з найважливіших соціальних проблем, які стоять перед урядом України, передає 5692.com.ua.

Ініціативи уряду щодо використання безгосподарної нерухомості

У відповідь на цю проблему Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України ініціювало пропозицію щодо використання безгосподарної нерухомості як тимчасового житла для ВПО. Цю ідею висловила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук під час брифінгу за підсумками Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Основна ідея полягає в тому, щоб громади могли використовувати приміщення, які залишилися після оптимізації дитсадків, шкіл, а також інших освітніх і державних закладів, для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. На сьогоднішній день, за словами Ірини Верещук, в Україні є велика кількість нерухомості, яка має юридичного власника, але фактично не використовується. Сюди входять, зокрема, гуртожитки, ліцеї, навчальні заклади, колишні коледжі та інші об'єкти, передані до Фонду держмайна чи Укрзалізниці.

Законодавчі обмеження та необхідність змін

Одним з головних викликів у реалізації цієї ініціативи є наявність законодавчих обмежень щодо використання таких приміщень. На даний момент, за словами Ірини Верещук, законодавство передбачає, що будівлі оптимізованих дитсадків та шкіл можна використовувати лише після спливу трирічного терміну і виключно за цільовим призначенням.

У зв’язку з цим, Міністерство реінтеграції пропонує внести зміни до законодавства, які дозволять громадам використовувати такі об’єкти для потреб внутрішньо переміщених осіб уже через один рік після їх оптимізації. Ці зміни мають на меті спростити процес залучення безгосподарного майна до вирішення проблеми житлового забезпечення ВПО та запобігти можливим зловживанням і перекручуванням у подальшому.

Важливість реалізації ініціативи

Запропоновані зміни є вкрай важливими, оскільки вони дозволять швидше реагувати на виклики, які виникають через потребу забезпечення житлом великої кількості внутрішньо переміщених осіб. Залучення безгосподарної нерухомості до вирішення цієї проблеми може стати ефективним кроком у подоланні житлової кризи серед ВПО, які потребують негайної допомоги.

У контексті воєнного часу, коли кількість переселенців постійно зростає, а житловий фонд багатьох регіонів перевантажений, швидке і ефективне використання безгосподарного майна може значно полегшити ситуацію. Це не лише допоможе забезпечити людей житлом, але й сприятиме більш раціональному використанню державної і комунальної власності.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment