В Україні відчутно зростуть податки: рішення щодо змін ухвалять найближчими тижнями

Дискусії українського уряду та Верховної Ради щодо змін до податкового законопроєкту №11416 наближаються до завершення. Яких нововведень варто очікувати платникам податків, пише Forbes.

Як стало відомо, після тривалих переговорів було вирішено відмовитися від нового податку для юридичних осіб за ставкою 1% від доходу. Натомість пропонується підвищити ставку податку на додану вартість (ПДВ). Саме ця зміна переважно обговорювалася на засіданнях профільного фінансового комітету ВР.

Наразі розглядається підвищення ставки ПДВ до 23-24% тобто на 3-4 відсоткових пункти. Остаточна ставка ще не визначена, проте саме ці зміни допоможуть спрямувати додаткові надходження до бюджету.

Крім того, ухвалено рішення відмовитися від авансового платежу для АЗС у розмірі 4000 грн за кубометр потужності зберігання пального. Пропонується зобов'язати АЗС сплачувати фіксований платіж за кожен об’єкт.

Підвищення військового збору підтверджується. А саме, після змін ставка становитиме:

  • для фізичних осіб – 5%;
  • та ФОПів – від 1% до 5% залежно від групи оподаткування.

Очікується, що підвищення податків допоможе зібрати додаткові 125 мільярдів гривень до кінця року, що необхідно для забезпечення стабільності країни в умовах війни. Про це наголошує глава Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. При цьому він зазначає, що необхідно ефективно використовувати ці гроші та проводити детінізацію.

Тінь вбиває бізнес, тінь вбиває наших воїнів. І перше завдання держави – забезпечити рівні правила роботи та закон один для всіх. Це і є справедливість та верховенство права, – сказав він.

Повідомляється, що податковий законопроєкт, імовірно, розглянуть у Раді на початку вересня. Фінальна дискусія щодо закону має відбутися в Офісі президента найближчими тижнями. У разі затвердження змін нові податкові норми почнуть діяти з жовтня цього року.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment