Покрова Пресвятої Богородиці за новим календарем: дата свята у 2024 році

Восени 2024 року православні християни відзначатимуть Покрову Пресвятої Богородиці за новим календарем – новоюліанським.

Дата Покрови 2024

Свято Покрови почали відзначати в X столітті, коли Володимир хрестив Русь. Поява цього торжества пов'язана із подією, коли образ Богородиці з'явився під час молитви вірян у Влахернському храмі, які просили Діву Марію захистити їх від навали чужинців. Тоді вона вкрила всіх православних своїм покровом і вберегла від загибелі.

Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар у 2023 році змінилися дати багатьох свят, зокрема Покрови. За старим стилем це свято християни зустрічали 14 жовтня. У цю ж дату відзначають День захисників і захисниць України.

За новим календарем дата свята Покрови – 1 жовтня, як і День захисників. Ці дві урочистості пов'язані одна з одною, бо християни вірять, що всім, хто захищає нашу країну, протегує Діва Марія.

Покрова – традиції та заборони

У цей день віряни йдуть до церкви, щоб помолитися та попросити Діву Марію про одужання, про захист від ворогів, про сімейне благополуччя, про вдале завершення важливих справ.

На Покрову під сувору заборону потрапляють:

  • сварки, лихослів'я;
  • порожні обіцянки;
  • відмова нужденним у допомозі;
  • рукоділля;
  • важка праця.

Не можна в цей день скаржитися на життя, журитися, а треба радіти тому, що у вас є, і подякувати за це Богородиці.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment