Наїзд на пішохода або пошкодження майна: в Україні збільшилась кількість штрафів у водіїв електросамокатів

Кількість ДТП за участю електросамокатів в Україні збільшується. І оскільки торік водіїв самокатів на рівні закону визнали повноцінними учасниками дорожнього руху, то їх можуть штрафувати.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Опендатабот.

За минулі п’ять років у судах розглядалося щонайменше 130 справ на водіїв самокатів. 34% із них потрапили на розгляд у 2023 році. Станом на липень 2024 року в судовому реєстрі знайдено 111 адміністративних та 22 кримінальні справи через ДТП з електросамокатами. За цей рік вже розглядалося щонайменше 16 адміністративних та 3 кримінальні справи за участю самокатників.

Рік до року таких проваджень лише більшає: цьогоріч вже відкрито більше кримінальних справ, аніж за весь 2021 рік. Найчастіші види ДТП, коли в пригоді винні водії самокатів, – це наїзд на пішохода або пошкодження майна. У таких справах кермувальники переважно відбуваються сплатою штрафу у розмірі від 340 до 850 грн. Також зростає кількість випадків, коли водіїв самоката “ловлять” за кермом у нетверезому стані.

Втім порушників не завжди можна повноцінно притягти до відповідальності: кермувальники можуть не мати водійського посвідчення та просто не знати ПДР.

У компаніях Bolt та Jet зазначили, що закон не вимагає від самокатників наявності водійського посвідчення, проте за правилами їхніх сервісів кермувальник має бути повнолітнім.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment