Книги часів СРСР можна вигідно продати: як на них заробити, які цінні

Радянські книжки, а точніше, видання тих чи інших творів періоду СРСР, досі можна зустріти в шафах багатьох українців.

Усе тому, що старше покоління ці книжки вміло цінувати, люди насилу знаходили, купували та берегли. Зараз їхні діти й онуки думають, де продати книги, якщо вони виявилися непотрібними, – передає Уніан.

Цінність книг СРСР

Продати книжки СРСР вдасться тільки за дотримання деяких правил, звісно, якщо йдеться про суми значні. На будь-якій книжковій «барахолці» є скупники, які купують книжки на вагу – ціна становитиме приблизно 6 грн за кілограм, може варіюватися залежно від самого місця приймання і від міста.

Однак якщо у вас у руках опинилися книжки СРСР, які ви не хочете здавати оптом, а бажаєте продати поштучно, переконайся, що кожна з них відповідає вимогам.

Стан

Незалежно від змісту, книжка, що збереглася в ідеальному стані, коштуватиме дорожче, ніж та, що була у вжитку. У ній має бути обкладинка і категорично не повинно бути плям, малюнків, вирваних сторінок та інших пошкоджень. Навіть спочатку недорогі книги можна вигідно продати просто завдяки гарному стану. Якщо це антикварна книга із золотим тисненням на корінці або та, що має шкіряну палітурку, вона точно коштуватиме дорого.

Якщо раптом у вас є книжка з дарчим написом чи автографом автора, то будьте певні – цей розчерк пера збільшить вартість видання в десятки разів.

Рік випуску

Серед букіністів заведено вважати, що найцінніші книжки СРСР – ті, що були видані до початку XX століття, хоча, і видання пізнього радянського періоду можуть бути цікаві, якщо вони рідкісні. Правило «50 років – антикваріат» із книжками, на жаль, не працює. Особливо сильно цінуються книжки, видані за життя письменників і поетів, якщо справа стосується епохи Золотого і Срібного століття.

Тематика

Дуже цінуються колекціонерами різні релігійні видання (саме рукописи) до 1721 року. Якщо хочеться продати саме радянські примірники, то найкраще пропонувати художню, технічну, а також дитячу літературу (особливо з гарними картинками і роком видання до 1940-х). Також цікавими будуть різні монографії, словники, енциклопедії, наукова література, підручники та журнали.

Тираж

Також дорогі книжки СРСР – ті, що мають обмежений тираж. Дуже часто в епоху Радянського Союзу ті чи інші письменники були заборонені, тому книжки або виходили в дуже обмеженій кількості, або вилучалися одразу ж після друку. Примірники, що дивом збереглися, зараз коштують шалених грошей. Крім того, цінуються і книжки невеликих видавництв, які недовго проіснували, таких як «Academia», «Наука», «Мир», «Искусство».

Кількість

Багато колекціонерів і букіністичних магазинів бажають придбати повне зібрання книжок чи журналів, а не викуповувати по частинах. Саме тому кожен власник повного комплекту видань має розуміти, що якщо книжки в гарному стані, то сміливо можна називати високу ціну.

Загалом, букіністи кажуть, що найбільше цінуються видання 50-х років і більш раннього періоду, а от екземпляри 80-х і 90-х років не особливо цікаві.

Найцінніші книжки СРСР

Як ми вже сказали, зараз ціни на книжки СРСР в Україні можуть варіюватися – все залежить від конкретного видання, його стану та рівня рідкісності, а також від скупника. Проте, деякі вартість деяких примірників оцінюється колекціонерами в десятки тисяч доларів:

  • Володимир Маяковський «Історія Власа – ледаря і лоботряса» (видавництво «Молода Гвардія», 1927 рік) – від 10 000 доларів.
  • Володимир Маяковський «Що таке добре і що таке погано» (1925 рік) – від 3 500 доларів.
  • Борис Пастернак «Избранное» (видавництво «Советский писатель», 1948 рік) – від 55 000 доларів.
  • Федір Достоєвський «Біси» (видавництво «ACADEMIA», 1935 рік) – від 35 000 доларів.
  • Володимир Лебедєв «Азбука» (Держвидавництво, 1925 рік) – від 13 000 доларів.

Рекордсменом серед проданих за неймовірні суми грошей стала книжка Олексія Кручених «Замаул 4». Вона була видана в Баку 1920 року, а кілька років тому на аукціоні за кордоном її продали майже за 106 000 доларів.

Книги СССР

Де можна продати книги СРСР

Найкращий варіант, куди продати книжки, – це звернутися до букіністів, знайти сайт або прийти особисто в магазин. У великих містах України є такі фахівці – вони приймають книги і поштучно, і на вагу, можуть оцінити стан і точно сказати, на яку суму ви можете розраховувати. Під час продажу книжок бажано обходити стороною популярні торговельні майданчики – якщо ви не розумієтесь професійно на виданнях, то є шанс призначити несправедливу ціну за свій товар.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment