В Україні пропонують скоротити декретну відпустку та відроджувати ясла для дітей від 1 року

Українським жінкам потрібно створити такі умови, щоб вони могли поєднувати роботу і сім'ю. Це не тільки вплине на рівень доходів українок, а й сприятиме поліпшенню демографії.

Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, повідомляє Главком.

Нам зараз треба не народжуваність піднімати, а рівень життя сімей з дітьми, – наголошує Лібанова.

Експертка розповіла, що для того, щоб жінка заробляла більше, потрібні не гендерні квоти, а умови поєднання зайнятості та внутрішньої сімейної діяльності. Це науково довела лауреатка Нобелівської премії з економіки, фахівчиня з гендерних питань та професорка Гарвардського університету Клаудія Гольдін.

А це може бути гнучкий графік, віддалена робота та/або розвиток системи з догляду за дітьми, – сказала Лібанова.

Тому експертка вважає, що українському уряду зараз варто розвивати систему дошкільних дитячих закладів та створити належні умови виховання в них дітей віком від одного року.

Ми ж свого часу замість того, щоб покращувати якість догляду за дітьми у таких закладах, просто їх позакривали. І вирішили, що краще мамі сидіти до трьох років вдома, – зазначила вона.

Лібанова пояснила, що через тривалу декретну відпустку жінки, які мають хорошу освіту та бажання робити кар’єру, "просто вилітають за три роки з професії". Тому в подальшому вони можуть не наважитися на народження другої дитини, "бо це ще три роки".

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment