Наслідки відключень електрики: стало відомо, на скільки в Україні подорожчають книги

Уже в наступному році в Україні значно подорожчають книги. Одна з головних причин цього – дефіцит електроенергії. Через відключення світла друкарням доводиться використовувати генератори, а це спричиняє вагоме зростання витрат під час виготовлення книг. Про це повідомив генеральний директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов, пише Forbes.

За прогнозами Круглова, у 2025 році роздрібні ціни на книги зростуть щонайменше на 20–30%. Він зазначив, що за останніх три роки ціна книги зросла приблизно на 50%. При цьому найбільше зростання відбулося у 2023 році. Далі ціна зафіксувалася, що пов'язано із падінням купівельної спроможності українців.

Гендиректор "Ранку" розповів, що вартість книг зростає насамперед через здорожчання вартості поліграфічних послуг. Але зараз з'явився ще один важливий чинник – відключення електроенергії.

"Коли почалися відключення, ми купили майже всім співробітникам зарядні станції. Наші системні адміністратори зробили пристрої, які підключаються до автомобільного акумулятора, щоб можна було працювати, коли електрики немає по 6-7 годин", – пояснив Круглов.

Щоб досягнути енергетичної автономності, видавництво суттєво збільшило витрати, які наразі сягають мільйонів.

Крім того, за словами Круглова, ціна на книги залежить від вартості паперу та вартості людської праці, що постійно зростає.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment