На Дніпропетровщині активізувалися павуки: ТОП найнебезпечніших

Наприкінці липня у різних регіонах активізувались небезпечні павуки. Укуси навіть за класифікацією неотруйних можуть вражати центральну та периферичну нервову систему людини. На Дніпропетровщині таких створінь, щонайменше п'ять видів.

Про це повідомив завідувач відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій "Охматдиту" Олександр Урін, передає редакція сайту 056.

За його словами, укус павука жовтого досить болючий та схожий на укус оси. Від нього на центральну та периферичну нервову систему можуть бути ускладнення.

"Якщо людина страждає хронічними захворюваннями, чи має схильність до алергічних реакцій, чи до бронхіальної астми, в неї можуть бути загрозливі для життя ускладнення", – пояснив спеціаліст.

В окремих випадках отрута павука може викликати некроз тканини, нудоту, нездужання і лихоманку, а у деяких випадках – летальний результат.

Які небезпечні павуки були помічені на Дніпропетровщині

Найстрашніший на вид павук – південноруський тарантул. У Самарському районі Дніпра у селищі Одинківка його знайшов чоловік на городі. Його вважають найбільшим павуком в Україні. Довжина його тіла сягає від 2 до 3,5 см, а з лапами — від 4 до 7 см. Тіло вкрите густими волосинами і темними смугами, які прикрашають головогруди. Там же розміщена чорна пляма — характерна риса, що нагадує шапочку. Укус тарантула для людини здебільшого несмертельний, у деяких людей може проявлятися алергічна реакція, що супроводжується сильним болем, набряком, відчуттям свербіння, висипом навколо місця укусу. У тяжких випадках — утруднене дихання, нудота, блювота, запаморочення, нерідко розвивається анафілактичний шок.

Минулого тижня у Дніпрі, в районі проспекту Поля, на одному з городів, було помічено величезного павука-осу. Це незвичайне створіння своїм зовнішнім виглядом трохи злякало місцевих жителів. Він – індикатор глобального потепління клімату, адже до цього його можна було зустріти лише у Криму.

Він не агресивний і кусає тільки у разі загрози для його малюків, його укус може викликати алергію. Воліє селитися в теплих, сонячних місцях, часто зустрічаючись у садах, городах та на луках. Приносить користь, бо є природним регулятором чисельності комах, поїдаючи шкідників, які можуть завдати шкоди рослинам.

Більш небезпечний павук, який було помічено на Дніпропетровщині нещодавно – жовтий павук або (Cheiracanthium punctorium). Він не був поширений в Україні, але через аномальну спеку цей мешканець Центральної Європи мігрував на сюди. Укус павука дуже болючий та схожий на укус оси, отрута може діяти в організмі до трьох діб. Отрута викликає набряки, підвищення температури і артеріального тиску.

У липні минулого року до Центру профілактики та контролю хвороб звернулася мешканка Нікополя, щоб визначити видовий склад отруйного павука каракурта (Чорна вдова). Його отрута у декілька разів більша, ніж у тарантула. Під час шлюбного сезону самиці можуть мати на тілі червоні плями, які потім зникають. Розміри її – приблизно 1-3 см. Свої гнізда самиця найчастіше будує на землі. В червні – липні (період їхньої міграції) до першої половини вересня ці павуки найбільш небезпечні. Каракурт при покусах випускає нейротропну отруту, після чого людина відзначає сильний біль, судоми, тремтіння всього тіла, різке підвищення температури тіла, порушення роботи дихальної системи, біль у м’язах.

Що робити при укусі

У випадку, якщо людину вкусив отруйний павук, першочергово необхідно викликати швидку або звернутися у травмпункти екстреної та швидкої медичної допомоги.

Водночас до приїзду швидкої постраждалому необхідно надати долікарську допомогу:

  • Переконайтеся, що небезпека минула. За можливості запам’ятайте або сфотографуйте павука.
  • Якщо павук вкусив у кінцівку, знерухомте її.
  • Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо.
  • На місце укусу накладіть чисту суху пов’язку.
  • Давайте постраждалому воду або чай невеликими порціями.
  • Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків проти алергії.

Неприпустимо накладати джгут, розрізати ранку і відсмоктувати отруту.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment