Новий тариф на світло: скільки коштує прання в машинці та як можна заощадити

Після підвищення тарифу на електроенергію використання побутових приладів для українців стало дорогим "задоволенням". Навіть на пранні в пральній машинці багатьом доводиться економити.

У скільки тепер обходиться використання пральної машинки в родині та які способи заощадити під час використання цього приладу є найбільш дієвими, пише "Телеграф".

Які середні затрати на прання в місяць

З 1 червня 2024 року тариф на електроенергію в Україні становить 4,32 грн/кВт. У середньому пральна машина за годину роботи споживає:

  • електроенергії – від 0,8-1,5 кВт;
  • води – від 35 до 60 л.

Якщо включати пралку приблизно 2-3 рази на тиждень по 3 години при споживанні 1,5 кВт, тоді за тиждень споживання електроенергії приладом становитиме близько 13,5 кВт. Це 54 кВт на місяць, за які доведеться сплатити за новим тарифом близько 235 гривень.

Як правильно використовувати пральну машинку, щоб економити

Щоб менше платити за світло щомісяця, важливо дотримуватися елементарних правил:

  • не перевантажувати пральну машину – це призведе до неякісного результату, і речі доведеться перепрати, що пов'язано з додатковою витратою електроенергії та води;
  • користуватися програмами прання з економією води та електроенергії;
  • прати при низький температурі (навіть перехід від 40 до 30 градусів дає 38% заощадження електроенергії).;
  • не використовувати багато засобу для прання – щоб не доводилося застосовувати додаткове ополіскування.

Крім цього, якщо встановити двозонний лічильник електроенергії і прати в період з 23:00 до 07:00, коли діє "нічний тариф", витрати зменшаться на 50%.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment