Затверджено новий документ для працівників ТЦК: без нього вручення повісток є незаконним

В Україні з'явилося чергове нововведення, пов'язане з мобілізацією. Днями для представників ТЦК, які здійснюють оповіщення, затвердили нову форму посвідчення. Це обов’язковий документ, який повинні мати при собі співробітники територіальних центрів під час вручення повісток, пише ТСН.

Як вплине новація на процес вручення повісток

За словами адвоката Романа Сімутіна, посвідчення нової форми повинно бути у тих працівників ТЦК, які здійснюють оповіщення. Вручення повісток без нього можна вважати сумнівним.

"Я вважаю, що затвердження такого посвідчення – правильний крок. Це зроблено для того, щоб не було зловживань. А вони можуть бути колосальні. А скільки було випадків, коли особи просто вдягали форму, начебто затримували та пропонували відкупитись?" – зазначив адвокат.

Як йдеться в Порядку призову громадян на військову службу під час мобілізації, представник ТЦК, який має намір перевірити в громадянина військово-обліковий документ, повинен:

  • назвати своє ПІБ;
  • назвати свою посаду;
  • показати службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, що надає йому право вручати повістки, разом із паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком).

Таке посвідчення має містити особистий підпис керівника відповідного ТЦК та гербову печатку. Документ дійсний на території адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюється юрисдикція відповідної місцевої держадміністрації (військової адміністрації), начальником якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина України (посвідчення офіцера, військового квитка).

Роман Сімутін акцентує увагу, що в новому посвідченні працівника ТЦК чітко зазначається, що це – "службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки". А те, що вони можуть вручати повістку, каже адвокат, не означає, що вони можуть виписувати її.

Експерт наголошує, що згідно із законодавством, повістка повинна бути сформована, а потім вже вручатись. Тому із затвердженням нового посвідчення процес оповіщення впорядковується.

"Щоб не було хаосу. Якщо ж у працівника ТЦК не буде такого посвідчення, то у нього не виникає обов’язку вручати повістку", – пояснив він.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment