Зміна правил вступу на аспірантуру в Україні: що потрібно знати чоловікам призовного віку

Міністерство освіти і науки оновило правила вступу на аспірантуру через значне збільшення заявок від чоловіків призовного віку. Якщо до 2022 року на аспірантуру подавали заявки 7-8 тисяч людей, то у 2024 році кількість охочих зросла до 90 тисяч.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Про заходи, які Міністерство планує вжити для відсіву тих, хто намагається уникнути мобілізації через вступ до аспірантури, в ефірі ТСН розповів заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Вступ на аспірантуру завжди вимагав складання іспитів і це залишається в силі. Однак, щоб отримати доступ до вступного випробування у закладі, необхідно пройти єдиний вступний іспит, який складається з двох частин. Перша частина — іноземна мова, результат якої може враховуватись або не враховуватись у конкурсному балі, залежно від рішення закладу.

Він також зазначив, що єдиний вступний іспит містить тест на загальні навчальні компетентності (ТЗНК).

"Для вступу на аспірантуру встановлено поріг у 160 балів, тоді як для магістратури він становить 130 балів. Отримавши 160 балів, абітурієнт може продовжити вступні випробування у закладі, який вже самостійно обирає необхідних йому кандидатів", — додав Винницький.

Спеціальні держіспити для аспірантів 2022 року

У 2024 році Міністерство освіти і науки України введе спеціальні державні іспити для тих, хто вступив на аспірантуру у 2022 році. Заступник міністра зазначив, що серед них буде єдиний державний залік з іноземної мови, який складатимуть у жовтні-листопаді.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment