На Дніпропетровщині почастішали випадки ботулізму: що у хворих викликало отруєння

На території Дніпропетровської області за 2023 рік було зареєстровано 6 випадків отруєнь, викликаних збудником ботулізму. За п'ять місяців цього року кількість захворювань досягла рекорду.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на ДУ"Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ".

У 2024 році зареєстрованих отруєнь, викликаних збудником ботулізму – п'ять випадків з п'ятьма потерпілими. Всі дорослі, випадки у побуті, померлих немає.

Також всі дорослі; випадки у побуті, померлих немає. Постраждалі вживали бомбажну рибну консерву, рибу в’ялену домашнього приготування, рибу копчено в’ялену та в’ялену .невстановленого виробника.

Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

"На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви", – розповіла фахівця Центру – лікаря з гігієни харчування відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Наталія Курбатова.

Вона розповіла, що причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок. Ботулізм не передається від людини до людини.

Щоби вберегтися від ботулізму:

1.Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment