Рецепти маринування шашлику та секрети ідеального смаку

Шашлик – це страва, яка стала невід'ємною частиною літнього відпочинку. Щоб вона вдалася, потрібно правильно замаринувати. Редакція сайту 056 розгляне найпопулярніші способи маринування м'яса для шашлику і поділиться секретами, які допоможуть вам досягти ідеального смаку.

Маринування – це процес, під час якого м'ясо витримується в спеціальному розчині (маринаді) для додання йому смаку, аромату і ніжності. Основними компонентами маринаду є:

  • Кислота – вона допомагає розм'якшити м'ясо. Для цього використовують оцет, лимонний сік, кефір, йогурт, вино тощо.
  • Олія – допомагає зберегти соковитість м'яса. Найчастіше використовують рослинну олію, оливкову або соняшникову.
  • Спеції та трави – додають аромат і смак. Тут все залежить від ваших уподобань: часник, перець, коріандр, розмарин, тим'ян тощо.
  • Сіль та цукор – сіль допомагає витягнути з м'яса зайву вологу, а цукор надає карамелізований смак при смаженні.

Поради для ідеального шашлику:

1. Вибір м'яса – для шашлику найкраще підходить свинина, баранина або курка. Важливо, щоб м'ясо було свіжим і добре вичищеним.

2. Час маринування – не варто маринувати м'ясо занадто довго, щоб воно не втратило структуру. Зазвичай достатньо 4-12 годин.

3. Температура маринування – м'ясо краще маринувати в прохолодному місці, але не в холодильнику, щоб процес проходив рівномірно.

4. Послідовність смаження – намагайтеся смажити шашлик на середньому вогні, щоб м'ясо добре пропеклося всередині і залишилося соковитим.

Рецепти маринування шашлику

1. Майонезний маринад. На 1 кілограм м'яса потрібно 500 гр майонезу. М'ясо посолити, поперчити. Цибулю (0,5 кг) нарізати кільцями, додати майонез і перемішати. Поставити під гніт. М'ясо готове за 3-5 годин.

Майонезний маринад не дає м'ясу підсихати під час приготування, і воно виходить соковитим.

2. На мінеральній воді шашлик завжди виходить вдалим, оскільки мінеральна вода дуже добре розщеплює м'ясні волокна і завдяки цьому шашлик набуває неймовірної соковитості та м'якості.

1,5 кг свинини, цибуля півкільцем 400 гр, 5 перців середнього розміру – кільцями. Кожен шматок м'яса посолити, поперчити, присипати паприкою. Скласти в каструлю в такому порядку: цибуля, м'ясо, цибуля, м'ясо і т.д. Усі залити 200 мл мінералки. М'ясо готове за 4 години.

3. Шашлик у пиві чи квасі. Дуже смачний шашлик, м'ясо якого маринувалося у пиві чи квасі (готуються вони однаково).

На 1,5 кг м'яса 2 літри пива. Найкраще брати живе, яке містить хміль та солод. Цілком не підходить для маринаду пастеризоване пиво.

4. Шашлик у білому вині. Соковите, м'яке м'ясо, що просто тане в роті, з особливим ніжним післясмаком! А весь секрет – у білому сухому вині!

Закип'ятити 1,5 л води. Додати туди перець (чорний чи червоний), цибуля, часник, лавровий лист, посолити та влити пляшку 0,7 білого сухого вина.

Укласти кільцями: цибуля, нарізана кільцями, м'ясо. Шари повторити. Потім все залити маринадом із вина. Накрити кришкою меншого діаметра та покласти вантаж. М'ясо готове за 3 години.

6. Шашлик у томатному соусі. Має пікантний, гострий смак. Для приготування треба перемішати в каструлі м'ясо, цибулю, сіль, перець. Потім суміш залити томатним соком так, щоб він повністю покривав м'ясо. Після чого накрити каструлю кришкою меншого розміру та покласти вантаж. Прибрати у холодильник. М'ясо готове за 6 годин.

6. Шашлик у лимонному соку. Шашлики за цим рецептом у лимонному маринаді вийдуть не просто смачними, а просто чудовими, оскільки вони і м'які, і соковиті.

М'ясо покласти в каструлю, додати цибулю, нарізану кільцями, сіль та спеції. Потім видавити сік 3-4 лимони без шкірки. М'ясо готове за 3 години.

7. Шашлик у грейпфрутовому соку. Ароматний кисло-солодкий апельсиновий сік чудово поєднується з м'ясом і часто використовується для приготування різних м'ясних страв.

М'ясо посолити та поперчити. Перемішати з порізаною зеленню – петрушкою або кінзою. Все полити соком 1 великого грейпфрута і посипається щіпкою кмину. М'ясо готове за 6-8 годин.

8. Шашлик у гранатовому соку. Ще один спосіб замаринувати шашлик без консервантів та штучних добавок. М'ясо виходить соковитим, ніжним, дуже смачним.

М'ясо посолити, поперчити, перемішати з цибулею, нарізаною півкільцями. Залити суміш із кірок, зерен та соку гранату. М'ясо готове за 3-4 години.

9. Класичний оцтовий маринад. 1 склянка оцту (9%), 1 склянка води, 2 столові ложки цукру, 1 столова ложка солі, 2 цибулини, нарізані кільцям, спеції за смаком (лавровий лист, чорний перець горошком, коріандр)

Для приготування змішайте оцет, воду, цукор та сіль до повного розчинення. Додайте нарізану цибулю та спеції. Залийте м'ясо отриманим маринадом і залиште на 4-6 годин.

10. Кефірний маринад. 1 літр кефіру, 3-4 зубчики часнику, подрібнені, 2 цибулини, нарізані кільцями, сіль і перець за смаком

Для приготування змішайте кефір, часник, цибулю, сіль та перець. Потім залийте м'ясо кефірною сумішшю і залиште маринуватися на 6-8 годин.

11. Цибулевий – швидкий маринад для шашлику. Це універсальний варіант. Необхідні інгредієнти — цибуля, мелений чорний перець і сіль за смаком.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment