Штрафи виписуватимуть заочно: як притягатимуть до відповідальності за порушення норм військового обліку і мобілізації

18 травня 2024 року набуває чинності новий закон про мобілізацію № 3633-IX. Які санкції загрожують за порушення норм військового обліку і мобілізації та як їх застосовуватимуть, розповіла адвокат Катерина Аніщенко, пише видання The Page.

Які штрафи передбачені за ігнорування повістки і неуточнення даних

За словами Катерини Аніщенко, штрафні санкції суттєво збільшилися. Тепер за першу неявку за повісткою громадянам загрожує штраф від 17 тис. грн до 25 тис. грн (у минулій версії закону штрафи становили від 1,7 тис. грн до 5,2 тис. грн).

При цьому у законодавстві немає чітких роз’яснень, від чого залежатиме конкретна сума штрафу і чому існує такий розбіг сум.

Адвокат зазначила, що заплатити штраф і далі жити своїм звичайним життям, не з'являючись у ТЦК, громадянам не вдасться. Зняття арешту з майна і карткового рахунку буде відбуватися лише за поданням працівників ТЦК після того, як громадянин з'явиться до ТЦК.

Як будуть розглядати справи порушників військового обліку і мобілізації

Коли закон запрацює, повістка вважатиметься отриманою відразу після її відправки поштою. Тому навіть у тому випадку, якщо громадянин не перебуває за місцем реєстрації, він все одне відповідатиме за порушення правил військового обліку.

"По суті, це буде безліч судових справ. Хоч і передбачено, що такі справи будуть розглядатися в короткому режимі майже без повідомлення сторін, тобто протягом 30 днів, але ми добре розуміємо, що вже зараз суди не справляються навіть з цивільними справами", — зазначила Катерина Аніщенко.

Адвокат наголошує, що наразі в Україні не вистачає працівників суду, деяким судам доводиться розглядати справи з кількох областей через окупацію частини нашої території. Проте законопроєкт №10379, який підтримала Рада, передбачає заочні штрафи за порушення правил військового обліку та ухилення від мобілізації. Наразі документ очікує підпису президента.

"Тому я можу припустити, що заочне притягнення до відповідальності, по суті, покликано трішечки розвантажити судову систему. Бо якщо даний закон буде опубліковано в "Голосі України", це дає право начальнику ТЦК без рішення суду виносити протокол про притягнення до відповідальності, який вже по суті буде виконавчим документом», — пояснила експертка.

За словами Катерини Аніщенко, аналогічно застосовують санкції за порушення ПДР. Інспектор поліції може притягнути до відповідальності, виписуючи відповідну постанову. Крім того, це може відбуватися автоматично, коли правопорушення фіксується камерами спостереження.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment