Китай не зацікавлений у закінченні війни росії з Україною: чим це вигідно для Сі Цзіньпіна

У міжнародних дипломатичних кулуарах триває активне обговорення ситуації в Україні. Проте, в одного з найбільших світових гравців – Китаю, не заціеавлені в закінченні цієї війни. За аналізом видання Business Insider, росія й Китай, хоч і зацікавлені в подальшій співпраці, але роблять це з різних причин.

Що відомо

16 травня відбувся візит президента росії володимира путіна до Китаю. Це його перша офіційна поїздка за кордон після переобрання на п’ятий термін. Прибувши до Пекіна, путін зустрівся з китайським лідером Сі Цзіньпіном, а також змінив міністра оборони росії на економіста андрія бєлоусова.

Як стверджують журналісти, на перший погляд, здається, що путін шукає в Китаї не лише економічної підтримки, але й стратегічного партнерства. Однак, за словами Челс Міхти з Центру аналізу європейської політики, це партнерство базується на принципах жорсткої влади, а не на спільних культурних або ідеологічних цінностях. Це своєрідна угода "ворог мого ворога – мій друг", побудована на практичних міркуваннях.

Для росії це партнерство з Китаєм стає все більш важливим у контексті війни в Україні. Санкції, які налаштовав Захід, призвели до того, що росія стала залежною від підтримки Китаю, особливо в економічній сфері. Торгівельні оборудки між росією та Китаєм зросли, але в цьому більше виграє Китай, який експортує готові товари, в той час як росія експортує сировину. Одним з ключових пунктів на порядку денному путіна в Китаї є переконати китайський уряд згодитися на будівництво газопроводу із Сибіру до Китаю, що могло б змінити геополітичні відносини в регіоні.

Утім, для Китаю важливою є не тільки стабільність у регіоні, але й зміцнення власної геополітичної позиції. Підтримка Києва з боку Заходу може бути вигідною для Китаю, оскільки вона будесприяти наближенню рф до Китаю.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment