Від штрафу до ув’язнення: яке покарання чекає на тих, хто ігнорує повістки та не оновлює дані в ТЦК

Відповідно до нового закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року, військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 днів мають оновити дані в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Яка відповідальність загрожує за ігнорування обов'язків, передбачених у законі про мобілізацію, повідомляє ТСН.

Відповідальність за порушення правил мобілізації

Для порушників правил військового обліку і мобілізації в Україні передбачена адміністративна відповідальність. Ухвалений Радою законопроєкт №10379 у кілька разів підвищує штрафи для громадян, які ухиляються від мобілізації.

Крім того, тепер ТЦК зможуть виписувати штрафи без складання протоколу, виносячи постанову про це. Відповідно до нових норм, штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше одного року від дня його вчинення.

Передбачені такі суми штрафів

За порушення військового обліку:

  • у мирний час – від 3 400 до 5 100 грн;
  • у воєнний час (або повторне порушення) – від 17 000 до 25 500 грн.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію в мирний час:

  • для громадян – від 5 100 до 8 500 грн;
  • для посадових та юридичних осіб – від 17 000 до 34 000 грн.

За ухилення від мобілізації у воєнний час:

  • для громадян – від 17 000 до 25 500 грн;
  • для посадових і юридичних осіб – від 34 000 до 59 000 грн.

Відповідальність за ігнорування повістки для уточнення даних

Громадянам, які проігнорували обов'язок оновити облікові дані в ТЦК у встановлений термін, загрожує адміністративна відповідальність. Це передбачено частиною 2 статті 210 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Штраф за неоновлення даних

Законопроєкт № 10379 передбачає внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, якими посилюється відповідальність за порушення мобілізації та військові правопорушення.

Зокрема, порушення правил військового обліку під час воєнного стану може призвести до накладення штрафу у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень. Ці штрафи передбачені для осіб, які не стоять на обліку або не оновили свої дані вчасно.

У разі, якщо людина, яка не прийшла до ТЦК по повістці для оновлення даних, сплатить штраф, але все одно не оновить дані, її можуть притягнути до кримінальної відповідальності. За ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану передбачається від 3 до 5 років ув'язнення.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment