За прикметами дня судили, якими будуть літо і врожай: яке сьогодні свято та що заборонено роботи

Щороку у другу неділю травня в Україні відзначають День матері. У 2023 році це свято припадає на 14 травня. 
Редакція розкаже про це свята та про традиції 14 травня. 
Святкування Дня матері проходить протягом року у різні дати у більшості країн світу. Традиційно діти вітають своїх мам квітами, листівками та теплими словами.
Указом президента від 1999 року в Україні щороку відзначають День матері в другу неділю травня. 
Ініціаторами запровадження та відродження Дня матері в Україні були членкині "Союзу українок" з Галичини. У 30-х роках ХХ століття вони влаштовували концерти, конференції, фестивалі, де обговорювали роль материнства у світі, а також писали статті до українських та світових газет.
У 1939 році в СРСР скасували День матері. Українці понад пів століття вони боролися за відновлення свята в Україні.  
Старання "Союзу українок", міжнародної організації "Жіноча громада", Спілки жінок України повернули це свято в Україну на державному рівні у 1999 році. Травень обрали свідомо: в християнській вірі це місяць Пресвятої Богородиці, а католицька церква присвячує його Діві Марії.
Церковне свято
Православне свято сьогодні, 14 травня – день пам'яті святого пророка Єремії
14 травня вшановують пам'ять одного з чотирьох великих пророків Старого Завіту – святого Єремію.
Він народився в VI столітті до Різдва Христового, біля Єрусалиму. Батько Єремії був священиком, тому хлопчик вирішив піти по його стопах. У 15 років Єремія мав видіння – Господь попросив його відректися від мирського життя і зробив пророком. Єремія пророкував 23 роки. За відступ від віри він передбачив падіння Єрусалиму, війни і рабство. 
Єремію називають пророком, який плаче: він заради Бога відмовився завести сім'ю і пережив особисту драму. Його пророцтва збулися: цар Навуходоносор увійшов до Єрусалиму і зруйнував його, а населення взяв у полон. Єремії дозволили піти, і він залишився на руїнах міста.
Коли іудеї, які залишилися, вирішили втекти до Єгипту, то взяли з собою і пророка. Там Єремія своєю молитвою умертвляв крокодилів, тому пророка шанували. Але потім він передбачив напад вавилонського царя і знищення іудеїв, тому Єремію вбили. Пророцтво здійснилося того ж року.
Православні віруючі відзначають церковне свято 14 травня на честь великого старозавітного пророка Єремія. Святий Єремій здавна вважається покровителем поля і городу, тому цей день наші предки присвячували посівним роботам. Вірили, що посіяне сьогодні насіння і висаджена розсада дадуть багатий урожай.
Щоб фрукти і овочі в цьому році точно вродили, наші предки 14 травня ходили з ранку до церкви, де молилися пророку Єремії. Вважалося, що сильна молитва для гарного врожаю підвищить шанси городника зібрати багато плодів влітку.
Після ранкового молебню йшли на поле і кланялися на три сторони світу (крім півночі), а потім приступали до посівів. Чоловіки сіяли жито, а жінки – горох і овес.
Народне свято 14 травня називають Єремій Запрягальник або Запашник.
Прикмети дня
За прикметами дня судили, якими будуть літо і врожай:

з ранку на небі немає хмар – літо буде спекотним;
якщо день ясний – урожай буде хороший;
увечері роса – завтра буде безхмарний день;
погана погода в цей день – буде сувора зима.

Сьогодні спостерігали за мурахами – якщо вони були неспокійними, то червень буде дощовим.
14 травня заборонено:

злитися і тужити;
байдикувати – чекають невдачі;
позичати гроші та хліб – цілий рік будеш без хліба;
ловити, купувати, готувати та їсти рибу.

Сьогодні не можна розповідати сни, особливо погані – можуть здійснитися.
Що сьогодні можна робити
Святого Єремію просять про допомогу в польових і городніх роботах. У цей день радять садити і сіяти – вважається, що все посаджене дасть хороший урожай. Якщо городу немає, то в цей день потрібно зробити генеральне прибирання в домі.
На 14 травня пекли булочки-"жайворонки" і готували польову кашу.
Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment