В Україні відзначають День матері: традиції святкування в Європі та світі

В Україні та в більшості країн планети свято День матері святкується у другу неділю травня. Цьогоріч це свято припало на 14 травня.
Редакція розкаже традиції святкування в Європі та світі. 
Офіційна історія свята розпочинається у далекому 1914 році у США. З того часу в Америці відзначають День матері як державне свято.
Зануримося трохи в історію
У 1907 році, аби вшанувати власну матір, яка померла, необхідність цього свята довела державним структурам активістка Анна Джарвіс. Вона відчувала за собою провину, бо недостатньо виражала свою любов до матері. У 1910 році її зусилля закінчились успіхом, бо у штаті Вірджинія вперше офіційно відсвяткували День матері. Через 4 роки президент США Вудро Вільсон запровадив офіційне святкування Дня матері у другу неділю травня по всій Америці.
Насправді матерів вшановують із сивої давнини. Наприклад, у Стародавній Греції святкували День вшанування матері усіх богів – Реї. А от у Стародавньому Римі вшановували богиню Кібелу, заступницю матерів. У них свято тривало 3 дні у березні.
У Британії, починаючи з XVII століття, відзначали цілий тиждень матерів. Він тривав упродовж четвертої неділі весняного посту. Але подарунки дарували тільки в один якийсь день у цей період. До речі, відтоді традиційно мамам британці дарують тортик із 12 марципанами зверху.
Японці намагалися ввести подібне свято ще у 1931 році. Тоді вони пов'язали День матері із Днем народження імператриці. Але довше одного року традиція не протрималась. Нині в Японії, як у більшості країн світу, дарують матерям квіти у другу неділю травня.
У Мексиці на День матері у церквах на католицьких месах обов'язково співають особливу пісню: "Las mañanitas". Після чого влаштовують святкові обіди.
В Австралії на офіційному рівні не святкують День матері. Але люди все одно вшановують своїх матерів, дарують їм квіточки і маленькі подарунки.
В Австрії у другу неділю травня в усіх ресторанах з'являється особливе меню для мам.
У Туреччині День матері святкують кожну п'ятницю, оскільки коли жінка виходить заміж, то п'ятниця стає тим днем, коли вона може відвідати свою родину.
У Польщі ж День матері вперше відзначили у Кракові в 1923 році. У довоєнній Польщі за його організацію відповідав Польський Червоний Хрест. Раніше не було встановленої щорічної дати, наприклад, неділя 13 травня 1934 року, неділя 7 травня 1939 року тощо. Нині у сусідні Польщі Dzien Matki традиційно відзначають наприкінці весни, в конкретну дату, – 26 травня.
В Україні офіційно День матері святкують від 1999 року. Але ще за часів Київської Русі та козаків воно відзначалося як релігійне – місяць Пречистої Діви Марії. На початку XX століття (1928 рік) українська діаспора у Канаді почала вітати матерів. А на наступний рік така ініціатива докотилась і до західної України. Пізніше, за сприяння "Союзу українок" з Канади це свято поширилося по всій території Західної України.
День матері в деяких країнах відзначається у першу неділю травня. 
Зокрема у День матері у Литві, Угорщині, Румунії, Португалії, Іспанії та Мозамбіку усі діти, незалежно від віку, вітають своїх дорогих мам із їхнім «професійним» святом, дарують їм подарунки. Зазвичай президент країни виголошує цього дня вітальну промову, а ще цього дня проводяться церемонії нагородження матерів-героїнь.
У католицьких церквах деяких країн, наприклад Литви, у День матері відбуваються урочисті богослужіння. Загалом у Литві День матері святкується весело та урочисто.
Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment