Неправовірна мобілізація: як діяти призовникам, коли їхні права порушують

За словами адвоката Антона Болтика, всі порушення, які здійснюють працівники ТЦК по відношенню до призовників чи військовозобов'язаних, мають бути зафіксовані з допомогою цифрових гаджетів. Також, для встановлення особи слід вимагати від порушника відповідні документи.
Про це Болтик розповів в ексклюзивному інтерв’ю Новини.LIVE.
Що робити в разі порушення прав
Болтик відзначив, що в подібній ситуації слід зафільмувати неправомірні дії працівників ТЦК і попросити їх пред’явити необхідні документи.

Обов’язково треба встановити особу, яка, можливо, може якимось чином порушити ваше право. Шляхом висунення певної вимоги щодо пред’явлення для ознайомлення таких документів. По-перше, необхідно ознайомитися з розпорядженням ТЦК щодо оповіщення призовника і військовозобов’язаних громадян службового посвідчення. Тому що в них є певна процедура, вони повинні мати при собі відповідний документ, який підтверджує, що ця особа є співробітником ТЦК та СП, — зазначив адвокат.

Окрім документів на посвідчення особи, призовник має право вимагати від порушника довіреність – так зване розпорядження на виконання тих чи інших функцій. Крім того, додатково повинен бути наказ коменданта. Це чітко зазначено в постанові Кабінету міністрів України № 1455-1456.
Як поскаржитись на порушення прав

Після встановлення особи ми, якщо вбачаємо порушення лишаємо відповідну скаргу. Якщо ці особи порушують ваше право, ви берете телефон і телефонуєте на 0800500442 — це номер гарячої лінії Міноборони України, який є у відкритому доступі. І повідомляєте, яка особа, де саме в який проміжок часу, дату, порушила права яким саме чином і кого, – розповів Болтик.

Слід пам’ятати, що звернення не може бути анонімним, а зафіксувати незаконні дії працівників ТЦК можуть представники поліції.

У випадку насильницьких дій відносно вас працівником ТЦК. Такі дії дійсно підпадають під кваліфікацію кримінального кодексу України, а саме статті 146. Це незаконне позбавлення волі, — зазначив Болтик.

За словами експерта, покарати за такі правопорушення можуть обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на той самий строк.

Але необхідно це зафіксувати написати відповідне звернення письмово і надати докази, які будуть наявні, що підтверджують такі обставини. Оце такий базовий момент, який необхідно зробити, – додав Болтик.

Нагадаємо, що в Україні діє загальна мобілізація, під час якої повістки можуть отримати військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment