Чи дійсно пального в Україні вистачить лише на 10-30 днів: експерт пояснив резонансну заяву Міненерго та розповів, що очікує українців

Наявність пального є невід'ємним елементом повноцінного функціонування держави. Нещодавно українське суспільство сколихнула заява Міністерства енергетики про запас пального в Україні на 10-30 діб. Однак, як зазначив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook, скуповувати все, що є на заправках не варто. Також він розповів, чи вистачить в Україні пального на всіх.
Яка наразі ситуація з пальним
Сергій Куюн зазначив, що та кількість пального, про яку повідомили в Міністерстві енергетики є доволі високим показником. Однак для національної безпеки держави було б добре збільшити його до 60 днів.

Все добре, пальне є, на заправку з каністрами не поспішаємо, бо ціна ще буде падати. Щодо рецедиву дефіциту через раптові атаки ворога скажу так: в атаки вірю, в дефіцит – ні. За рік побудована розгалужена та потужна система постачань, створено величезний флот бензовозів, укладені контракт та зацементовані маршрути, – написав експерт.

Як зазначив Сергій Куюн, 30-денний запас, який наразі мають трейдери – ситуативний. Тому зараз головною метою держави є створення мінімального запасу нафти та нафтопродуктів в країні. Тобто трейдерів необхідно зобов'язати на законодавчому рівні завжди мати певний запас в залежності від обороту. Керівник "А-95" підкреслив, що подібну практику можна помітити у більшості розвинених країн світу.
Також експерт наголосив, що створення великих нафтобаз в Україні в реаліях війни є доволі поганої ідеєю, адже для рф це може стати однією з основних цілей.
До того ж Сергій Куюн вважає, що в найближчому майбутньому можна навіть очікувати зниження вартості пального на АЗС.

Зберігається потенціал подальшого охолодження цін на 2-3 грн/л. Сподіваюсь, за 2-3 тижні він буде реалізований, – повідомив Куюн.

Що відомо 
Нагадаємо, що вчора, 16 травня, У Міністерстві енергетики заявили, що імовірність спроб позбавити Україну пального з боку рф досі існує. Однак у разі припинення надходжень нафтопродуктів держава має запасів усього на 10-30 днів. Саме через це в Уряді пропонують створити мінімальні запаси в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61-го дня середньодобового внутрішнього споживання, які можна було б використати у разі надзвичайної ситуації.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment