Зернову угоду, яка була під загрозою розблоковано

Зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня. Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів — Туреччині та ООН.
Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.
За його словами, на сьогодні на потреби світу вже відправлено 30,4 млн тонн агропродукції. І на умовах, які підписали всі сторони в березні, зернова ініціатива мала діяти 120 днів.
"З середини квітня росія безпідставно почала обмежувати роботу Ініціативи, а з травня фактично заблокувала її відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів. Майже 70 суден зараз очікують в територіальних водах Туреччини, 90% — це ті, хто готовий доставляти світу продукцію наших аграріїв", – розповів Кубраков.
Він зауважив, що ініціативи мають працювати ефективно. Для цього потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює росія шляхом саботажу інспекцій та реєстрації нового флоту.
"Сподіваємося, що наші партнери докладуть всі зусилля аби зернова угода почала повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а росія врешті припинить використовувати їжу як зброю та для шантажу", – написав міністр.
За словами Реджепа Тайїпа Ердогана, турецькі судна у рамках експортної "зернової угоди" зможуть заходити у порти Миколаїв та Ольвія у Миколаївській області.
"російські заявили, що не перешкоджатимуть виходу турецьких кораблів у порти Миколаїв та Ольвія. Ми вдячні їм за це", – сказав він.
Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment