Ці продукти краще не розігрівати: наслідки можуть бути плачевні

Якщо неправильно зберігати та розігрівати деяку їжу, можна серйозно отруїтись.
Практично усю їжу, приготовану в попередні декілька днів, ми розігріваємо та без задніх думок споживаємо. Проте, чи всі продукти годяться для таких маніпуляцій? Обґрунтоване пояснення виданню The Sun запропонувала акредитована дієтологиня-практик з Австралії Кім Ліндсі.
Рис

"Рис – це великий ризик. Його спори термостійкі, тож навіть якщо ви їх нагрієте, вони все одно можуть спричиняти шкідливі патогени" – зазначає експертка.

Необроблені зерна можуть містити бактерії під назвою Bacillus cereus, які не завжди гинуть під час варіння. Це може призвести до харчового отруєння. Чим довше ви залишаєте рис за кімнатної температури, тим більша ймовірність утворення отруйних речовин. Щоб не захворіти, слід охолодити рис якнайшвидше і не тримати в холодильнику довше доби. Якщо ви все-таки вирішите розігріти його, переконайтеся, що він добре підігрівся.
Картопля
Якщо зберігати картоплю без холодильника довше ніж дві години, це може призвести до появи Clostridium botulinum. Смертельні токсини, які виробляє ця бактерія, можуть спричинити небезпечний для життя ботулізм, який вражає мозок, нерви та спинний мозок і може викликати параліч.
Особливо небезпечним є приготування картоплі у фользі, оскільки матеріал перешкоджає надходженню кисню і може сприяти росту бактерій у картоплі. Картопляне пюре також може підвищити цей ризик, якщо ви його розігрієте, особливо після того, як воно лежало без холодильника довше вищезгаданих двох годин.
Шпинат
Неналежне розігрівання зелені, наприклад шпинату, може спричинити лістеріоз, серйозну інфекцію, яка призводить до лихоманки, галюцінацій, головного болю та навіть судом. Хвороба викликана бактеріями лістерії, які можуть затримуватися на харчових продуктах.
За словами Кім Ліндсі, готові салати та куплена в магазині зелень, як правило, є переносниками лістерії.
Яйця
Найпопулярніший продукт для сніданку може містити в собі бактерію сальмонели, яка спричиняє діарею, біль в животі, лихоманку та блювоту.

Дієтологиня каже, що яйця, які зберігаються за температури від 4 до 74 градусів, можуть бути небезпечними. "Патогени можуть рости швидше, коли вони перебувають за такої температури", – сказала вона.

Якщо ж говорити про загальні правила, то дієтологи рекомендують використовувати охолоджену їжу протягом двох днів після її приготування та переконатися, що вона була нагріта не менше ніж до 75°C, перш ніж їсти її підігрітою.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment