Як захистити своїх домашніх улюбленців від кліщів: поради ветеринара

З приходом тепла перебування на вулиці стало ще більш приємним. Однак у таку погоду зростає загроза кліщів. А тому, вигулюючи своїх домашніх улюбленців, треба зважати на імовірність підчепити десь у траві кліща. Як уберегти своїх тварин та що робити, якщо кліщ все ж укусив, розповів ветеринар Едуард Котляров.
Як уберегти тварину від укусів
Запорукою успіху, за твердженням ветеринарного лікаря, є профілактика. Саме вона може допомогти уникнути укусів.

Для того, щоб уберегти тварин, потрібно проводити профілактичну обробку, але важливо зазначити, що профілактичні обробки повинні проводитися весь рік, не залежно від сезону кліщів, адже вони є і не в сезон, — розповів Котляров.

Крім того, він зазначив, що варіанти обробки тварини є доволі різноманітними. Можна давати таблетки, використовувати каплі або спреї, або надягати спеціальні ошийники.

Бажано використовувати дві різні форми, наприклад, комбінувати краплі з нашийником, або спрей із таблетками. Також потрібно дотримуватись термінів, які вказані на препаратах, – сказав Котляров.

Що робити, якщо кліщ укусив
У випадку ж, якщо вберегтися від укусу не вдалось і ви виявили на тілі тварини кліща, варто обов'язково звернутись у ветеринарну клініку, так врач зможе безпечно витягнути комаху та визначити, чи є ризики, що тварина чимось захворіє.

Коли кліщ вкусив найкращим варіантом буде звернутися до клініки для того, щоб його видалили, якщо самостійно немає навички це робити. І щоб лікар зібрав інформацію про те, чим і коли було оброблено тварину, провів огляд і зрозумів, чи є ризики того, що тварина може чимось захворіти, — зазначив Котляров.

Чим небезпечні кліщі для тварин
Едуард Котляров також розповів, що найпопулярніша хвороба, якою може заразити кліщ тварину – це бабезіоз (piroplasmosis). Мова йде про найпростіших паразитів, які потрапляють у кров зі слиною кліща. Якщо тварину не лікувати, у більшості випадків, це приводить до смерті.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment