Вони скорочують життя: дієтолог назвала напої, які краще не пити

Реклама солодких газованих напоїв є всюди та й купити їх можна без проблем людям будь-якого віку. Рекламщики роблять їх візуально привабливими, ціна зазвичай прийнятна, та й треба чесно сказати – нам вони здаються смачними. Щоправда, своїми смаковими якостями ці напої зобов'язані насамперед високому вмісту цукру.
Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, від яких газованих напоїв краще відмовитись назавжди.
Які напої краще не пити?
За словами Скиталінської, для того, щоб зрозуміти, що являє собою ця група напоїв, достатньо звернути увагу на їх склад. Крім води вони містять цукор, вуглекислий газ, кофеїн, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі та барвники. Останні можуть бути як натуральними, так і штучними. Штучні барвники – це хімічні речовини, які дають додаткове навантаження на печінку. Надлишок кофеїну негативно позначається на роботі серцево-судинної системи.
Дієтолог розповіла, що за останні півстоліття кількість споживаного середньостатистичною людиною цукру зросла в десятки разів. При цьому вона зазначила, що цукор є важливим джерелом енергії, але, говорячи про його користь, вчені мають на увазі глюкозу, а не сахарозу, яка міститься у звичайному цукрі. Цікавий факт зі статистики Франції – в 1800 в цій країні з'їдали, в середньому, 600 грам цукру на рік. Через 130 років цей показник зріс до 30 кг на рік. До кінця 20 століття цифра досягла 40 кг на рік на одну людину.
У чому шкода цукру?
За словами Оксани Скиталінської, цукор спричиняє відкладення зайвого жиру, сприяє прискоренню старіння, погіршує пам'ять. Крім того, постійно підвищений рівень глюкози загалом негативно впливає на організм – порушує обмінні процеси, погіршує стан судин та шкіри.
Чи можна замінити цукор?
Існує чимало замінників цукру, одним із найпоширеніших вважається еритритріол. Однак, як пояснила дієтолог, і він не є безпечним. Якщо вживати замінник цукру систематично, це може призвести до виникнення діабету 2-го типу, онкологічних, нейродегенеративних та серцево-судинних захворювань.
Оксана Скиталінська рекомендує відмовитися від солодких газованих напоїв повністю та замінити їх фільтрованою водою. Також можна пити протягом дня чисту воду із додаванням лимона.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment