Після 30 квітня – нові тарифи на газ? Скільки платитимуть українці

Річний тариф від "Нафтогазу", який був встановлений на рівні 7,96 грн за кубічний метр і охоплював 12 мільйонів домогосподарств, добігає кінця 30 квітня 2023 року. Відповідно, після цієї дати компанія має назвати нову ціну на послуги газопостачання, яка буде актуальною впродовж наступного року.
І хоча річний тариф закінчується уже завтра, на сайті компанії досі немає жодних відомостей про його оновлену версію. Тож споживачі можуть тільки здогадуватися, яку цінову стратегію обере газовий монополіст, чий вплив на вітчизняний ринок за останній рік суттєво збільшився.
Нагадаємо, що в травні 2022 року в обслуговування до "Газопостачальної компанії "Нафтогаз України" перейшли близько 10 млн споживачів. Та про це люди дізналися не заздалегідь, як годиться, а лиш у червні. І незважаючи на сплачені кошти попередньому постачальнику, опинилися в боргах перед новим. Так державний холдинг витіснив газові компанії, які працювали у всіх регіонах країни під брендом "Твій Газзбут" і сконцентрував у "своїх руках" постачання для 98 відсотків українських домогосподарств.
Тож якщо і нові тарифи будуть оголошені заднім числом, це вже нікого не здивує.
Якими можуть бути нові тарифи на газ
Події можуть розвиватися за кількома сценаріями.
Цілком ймовірно, що уряд нашвидкоруч прийме нову постанову, якою продовжить покладання спецобов’язків на "Нафтогаз". Адже на фоні активного обговорення підвищення вартості електрики, ще і здорожчання газу викличе неабияке обурення в суспільстві.
Може бути так, що газовий гігант самостійно продовжить термін дії поточної ціни ще на рік, або ж змінить на декілька копійок, проте не вище восьми гривень за кубічний метр. Можливо компанія запропонує і нестандартні рішення: наприклад, фіксація певної ціни тільки на опалювальний сезон, або поквартально.
Варіант того, що вартість газу зросте на декілька гривень, теж не варто відкидати. Проте, це малоймовірно. Оскільки для збільшення ціни потрібні детальні прорахунки і обґрунтування. Якщо б такі плани були, то це вже б активно обговорювалось в суспільстві, як, наприклад, із тарифами на електрику.
В будь-якому разі, "Нафтогаз" має поважати своїх споживачів та вчасно публікувати тарифи, а не втомлювати здогадками і повідомляти про вагомі для громадян зміни із запізненням.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment