Не кожна кава корисна: що потрібно знати про улюблений напій мілїонів людей

Кавових напоїв існує безліч, і кожен з них має свій унікальний смак. Корисність напою теж може кардинально різнитися, і це залежить не лише від способу приготування, а й від кількості сиропу, вершків чи цукру.
Дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram поділилась інформацією про найшкідливішу та найкориснішу каву.
Яка кава найкорисніша
Експерт розповідає:

Напевно у багатьох цього ранку перша чашка буде з цим напоєм. Адже кава, крім приємного смаку і аромату дає заряд енергії. До вживання кави потрібно підходити за правилом – "в міру все добре". А щоб кава була корисною, крім помірності у вживанні, необхідно також правильно вибрати і приготувати її.

Пані Світлана рекомендує купувати саме каву в зернах. Річ у тім, що мелена кава втрачає частину свого аромату, і саме тому найсмачнішим напій буде, якщо подрібнити зерна безпосередньо перед заваркою.
Яка кава найшкідливіша
Експерт розповідає, що найшкідливішою є кава типу 3 в 1 або розчинний капучино в пакетах через наявну там велику кількість цукру, шкідливих жирів та емульгаторів. А ще підсилювачі смаку і запаху точно не покращать роботу печінки.
При цьому фахівець наголошує на тому, що натуральна кава не лише нешкідлива для печінки, а й в розумних мірах корисна.

Цю користь визначають наявність гіркоти і антиоксидантів в зернах. Але слід згадати про те, що молоко і вершки, додані в каву, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їх засвоєння організмом, – каже експерт.

Дієтолог радить не готувати каву способом заливання окропом гущі. Вона пояснює це тим, що в такому напої міститься велика кількість дітерпенів – кафестола і кахвеола. Ці сполуки здатні підвищувати рівень "поганого" холестерину в крові, а також погано вплинути на роботу печінки.
Пані Світлана пояснює:

Найефективніше убезпечити себе від кахвеолу і кафестолу допомагають паперові фільтри. При цьому через фільтр без перешкод проходять в напій цінні для здоров'я поліфеноли – антиоксиданти, що містяться в кавових зернах.

Як правильно готувати каву
Дієтолог не рекомендує кип'ятити каву, бо так вона втрачає не лише смакові якості, але і користь для організму. Якщо ви готуєте напій таким способом, то з кави виділяється більше шкідливих речовин, а особливо це стосується кави дрібного помелу, бо руйнуються ефірні олії з корисними для здоров’я антиоксидантами.
Варто також звертати увагу на те, в чому ви заварюєте каву. На думку експерта, посудини зі скла та якісної нержавіючої сталі є найбільш підходящими

Коли пити каву також важливо. Не робіть цього натщесерце, вона подразнює слизову шлунка. Не вживайте каву, коли в прийомі їжі є м'ясо та інші продукти, що містять залізо. Пийте каву, насолоджуйтеся нею і не забувайте про шкоду надмірності та користь помірності, – каже Фус.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment