Українцям стало легше виписуватися з квартири: більше не потрібно звертатися до суду

Реєстрація за місцем проживання є важливим фактором у встановленні деяких державних пільг, однак часто буває так, що формально зареєстровані в квартирі особи фактично не проживають там і не дозволяють власнику житла виписати їх з реєстрації. Раніше цю ситуацію можна було врегулювати тільки через суд, але тепер правила змінилися.
Закон "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні" містить відповідні положення.
Процедура скасування реєстрації
Тепер можна виписати особу з житла без звернення до суду, за умови, що вона досягла повноліття.
Для зняття з реєстрації за місцем проживання (перебування) потрібно подати заяву від власника житла в паперовій формі, а також надати додаткові документи, а саме:

документ, який засвідчує особу;
що засвідчує право власності на житло.

Також варто враховувати, що якщо власник житла бажає скасувати реєстрацію кількох осіб, то потрібно подати окрему заяву на кожну з них.
Куди можна звернутися
Щоб скористатися цією послугою, вам потрібно звернутися до відповідного органу реєстрації на території громади, на яку розповсюджуються повноваження відповідної ради. За процедуру зняття з реєстрації заявник має заплатити 1,5% від прожиткового мінімуму, що у 2023 році становить 40,26 грн.
Особу можуть зняти з реєстрації в житловій квартирі електронним шляхом у день подання відповідних документів або не пізніше наступного робочого дня, якщо заява надійшла після закінчення робочого часу відповідного органу реєстрації.
Як забезпечити безпечну оренду квартири, щоб уникнути непередбачуваних ситуацій та не залишитися на вулиці
Під час воєнного часу важливо дуже ретельно підходити до вибору житла, оскільки існує великий ризик потрапити на шахраїв. Наприклад, якщо ви вже вирішили, яку квартиру хочете орендувати, обов'язково укладайте договір, навіть якщо орендуєте помешкання у знайомих чи друзів.
Укладаючи договір оренди житла, необхідно включити в нього інформацію про чинні документи, що засвідчують особу орендаря, а також про наявність забезпечення орендної плати. Не варто забувати про можливість того, що власник квартири може відмовитися від забезпечення платежу на період війни в Україні.
Додатково до вимог до договору, необхідно зробити опис житла, що ви збираєтесь орендувати, і зазначити його початковий стан.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment