Як військовозобов’язаним чоловікам можна виїхати за кордон: адвокат розповів про легальний спосіб

Як відомо, наразі, в умовах дії воєнного стану в Україні, багатьом чоловікам віком від 18 до 60 років не дозволяється виїжджати з країни. Через це деякі чоловіки йдуть на порушення закону, користуючись різноманітними схемами.
Але є і законний спосіб перетину кордону. Про нього розповів у своєму YouTube-каналі адвокат Роман Сімутін. Він пояснив, що одним з поширених способів є виїзд з особою, яка потребує постійного догляду.
Адвокат зазначив, що до нього часто звертаються із запитанням про те, як оформити опіку. Але слід розуміти, що опіка, піклування та постійний догляд – це різні поняття, і процедури їхнього оформлення також мають відмінності.
Опіка – особлива форма турботи про особу, яка потребує сторонньої допомоги. Вона встановлюється винятково за рішенням суду над неповнолітніми або людьми, які визнані недієздатними за висновками психіатричної експертизи. Процедура досить складна й довготривала, може зайняти до 1 року.
Піклування – передбачає забезпечення прав та інтересів неповнолітніх сиріт або позбавлених батьківського піклування, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена. Піклування можна встановити над похилими людьми старше 80 років, та особами 1 та 2 груп інвалідності. Але, за словами адвоката, на практиці соцслужби на місцях не встановлюють піклування, пояснюючи це недосконалим законодавством.
Постійний догляд – форма, яка оформлюється найпростіше. Для цього потрібно, щоб особа, яка потребує такого догляду, звернулась до лікарсько-консультаційної комісії та отримала відповідний висновок за формою 080. Далі документи подаються до соцзахисту та встановлюється постійний догляд.
Акт встановлення факту догляду зазвичай складається протягом одного місяця. Цей документ і є підставою для законного перетину кордону.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment