НБУ повідомляє про значну активізацію фальшивомонетників в Україні: які банкноти найчастіше підробляють у 2024 році

В Україні значно зросла кількість фальшивих банкнот в обігу – як гривні, так і валюти інших країн. Порівняно з минулим роком приріст становить 62%. У Нацбанку повідомили, що за підсумками першої половини 2024 року на 1 млн шт. справжніх банкнот припадало 3,4 підробки, передає "Мінфін".

"У квітні-травні цього року Національний банк спостерігав короткострокове зростання активності фальшивомонетників, що пояснюється певною адаптацією до реалій воєнного стану та бажанням зловмисників перевірити ефективність протидії таким випадкам", — пояснили представники НБУ.

Серед яких купюр найбільше фальшивок

За інформацією Нацбанку, за період з січня по червень 2024 року 90% фальшивок припало на два номінали старих випусків:

  • 500 гривень зразка 2006 року;
  • 200 грн 2007 року.

Злочинці також активно розповсюджують мальовану іноземну валюту, причому більше люблять не євро, а американський долар, кажуть у НБУ. За 6 місяців 2024 року в Україні було вилучено з обігу 1 200 підробок інвалюти, тоді як у 2022—2023 роках цей показник складав лише 600−700 шт. на рік.

Серед вилучених з обігу в I півріччі 2024 року фальшивих купюр іноземних валют домінували долари США — 95%. Найчастіше зловмисники підробляли банкноти номіналом 100 доларів США.

Як НБУ бореться з фальшивками

"Національний банк систематично працює над підвищенням надійності українських грошей. Згідно з міжнародною практикою, грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю кожні 10−15 років. Щоб мінімізувати чи зовсім унеможливити спроби злочинців підробити банкноти", — зазначили в Нацбанку.

Крім того, НБУ проводить навчання касових працівників банків та небанківських організацій для ефективнішого виявлення підробки. Структури забезпечуються спеціальним обладнанням, що виявляє фальшиві банкноти.

У рамках боротьби з фальшивомонетництвом Нацбанк співпрацює з Бюро економічної безпеки, Департаментами стратегічних розслідувань і кіберполіції Нацполіції, експертними установами МВС України та Мін'юсту, СБУ, Європейським Центробанком.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment