Чому вночі також застосовують графіки відключень електроенергії: пояснення ДТЕК

Незважаючи на те, що багато хто вважає в нічний час менше навантаження для енергосистеми, ситуація насправді є більш складною. Пресслужба ДТЕК детально пояснила, чому графіки відключень електроенергії застосовуються також і в нічну пору доби.

Причини нічних відключень електроенергії

Дефіцит електроенергії в Україні є цілодобовим. Після масових обстрілів енергетичної інфраструктури країна втратила близько дев'яти гігават потужностей, що становить майже половину пікового споживання взимку минулого року. Такі значні втрати не можуть не вплинути на стабільність енергопостачання у будь-який час доби.

Вночі сонячні електростанції, які вдень допомагають зменшити навантаження на енергосистему своїми "чистими" кіловатами, не працюють. Це означає, що в цей час енергосистема втрачає додаткове джерело енергії і стає ще більш уразливою до дефіциту.

Ще одним важливим фактором є робота гідроелектростанцій. Вночі ці станції зазвичай закачують воду, що потребує значної кількості енергії. Вдень гідроелектростанції виробляють електроенергію, використовуючи накопичену воду, але вночі вони, навпаки, споживають енергію для підготовки до денного режиму роботи.

Критична інфраструктура, заводи і підприємства, що перенесли свою роботу на ніч, також споживають багато енергії. Це зокрема стосується виробництв, які зробити це, щоб уникнути пікових навантажень та відключень вдень. В результаті, нічне споживання електроенергії може виявитися не меншим, ніж денне.

Підлаштування споживачів під графіки відключень

Через те, що відключення електроенергії відбуваються протягом всього дня, багато споживачів підлаштовуються під це і переносять свої побутові справи на ніч. Наприклад, підігрів води у бойлері, прання речей чи прасування відбуваються вночі, коли за графіком у них є світло. Це також створює додаткове навантаження на енергосистему у нічний час.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment