Ситуація з цінами на продукти в Україні: які продукти стрімко дешевіють, а які продовжують дорожчати

Останнім часом на ринку України спостерігається здешевлення деяких продуктів харчування. Особливо відчутно це стосовно двох позицій, вартість яких з початку року знизилась майже на 20%. Йдеться про гречку і столовий буряк.
Які ще зміни відбулись з показниками цін на продукти за перші чотири місяці 2023 року, розповів Юрій Лупенко – академік НААН, директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".
Які продукти подешевшали
Гречана крупа, яка у 2022 році знаходилась на лідируючих цінових позиціях, шокуючи українців, з кінця грудня 2022 року подешевшала на 19,9%. Буряк за цей же період втратив у ціні 20%.
Ці два продукти найбільш здешевшали серед 33 найменувань продовольчих товарів, вартість яких моніторять у Держстаті України.
Також можна відмітити, що за чотири місяці поточного року впали ціни на такі продукти:

яйця (-6,9 %);
сало (-2,3 %);
пшеничні крупи (-7 %);
ячні крупи (-3,3 %);
рис (-4,9 %);
манна крупа (-2,9 %);
соняшникова олія (-1,8 %);
пшеничне борошно (-1 %).

Ця статистика наразі не відображає свіжу динаміку цін на ринку. Деякі з цих продуктів знов почали дорожчати, але ціни на буряк і гречку продовжували опускатись із настанням весни. У квітні також спостерігалось здешевлення яєць, цукру, молока пастеризованого, картоплі, вершкового масла.
Які продукти подорожчали
Водночас немало товарів продовольчої групи демонструють протилежну тенденцію. Серед них можна виділити такі продукти, що подорожчали за чотири місяці поточного року найбільше:

морква (+96,5 %);
капуста білокачанна (+83,5 %);
цибуля ріпчаста (+72 %).

У квітні порівняно з березнем також зросли ціни на яблука, цибулю ріпчасту, свинину, яловичину хліб, варені ковбаси, сметану.
Юрій Лупенко прогнозує, що з наближенням овочевого сезону мають знизитись ціни на продукти овочевої групи. Крім того, можна очікувати зниження цін на яйця, молочні продукти, крупи та борошно. Що стосується м'яса, суттєвого зниження цін на нього не буде.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment