Чому люди похилого віку так рано прокидаються: учені з’ясували несподівану причину

Усі ми могли помітити, що з віком у людей часто формується звичка рано прокидатись. Виявляється, такому явищу є цілком логічне, наукове пояснення. Як стверджує психолог Сінді Люстінг, уся причина в погіршенні зору та, як наслідок, зниженні інтенсивності світлової стимуляції мозку.
Чому люди похилого віку мають звичку рано прокидатись
Як стверджує психолог, з віком у людини порушуються циркадні ритми. Тобто коливання процесів в організмі, які пов’язані зі зміною дня та ночі стають нестабільними. У тому числі це стосується циклів сну та неспання.
Науковці неодноразово відмічали, що ранні пробудження можна частіше спостерігати у людей, які мають проблеми із зором, наприклад катаракту. Як зазначає директор Центру вивчення сну в Університеті Нью-Йорка Сайрам Партасараті, у таких випадках організму здається, що захід сонця настає раніше, ніж в дійсності, а тому в організмі раніше починає вироблятися гормон сну – мелатонін. Як наслідок, людина раніше лягає спати, а тому й прокидається раніше за інших.
Крім того, дослідники переконані, що раннє пробудження може свідчити про природнє старіння мозку та нервової системи. Внаслідок цього людина втрачає здатність визначати точний час доби, а біологічні ритми зазнають порушень.
Саме тому літнім людям рекомендується частіше бувати на сонці, гуляти у добре освітлених місцях, а ввечері вимикати яскраве світло.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment