В Україні забороняють перетин кордону для 17-річних юнаків: які умови для цього є законними

Багато українців намагаються відправити своїх синів, яким уже виповнилося 17 років, за межі країни. Вони побоюються, що їхніх дітей можуть мобілізувати одразу після досягнення повноліття. При цьому вже відомо немало випадків, коли прикордонники не випускали таких юнаків із України.
Чи є для цього законні підстави, розповіли юристи адвокатського агентства "Вертикаль" на своєму каналі в Telegram.
Відмова у перетині кордону для 17-річних юнаків – чи законно це
Знавці закону наголошують, що 17-річні хлопці мають повне право перетинати кордон під час війни. Але у зв'язку з тим, що в Україні ввели нову постанову щодо зменшення віку постановки на військовий облік, хлопці мають ставати на нього з 16 років. А разом з цим вони отримують приписне.
Прикордонники користуються цією постановою і не випускають за кордон юнаків, які не стоять на обліку.
Юристи додають:

Але якщо хлопцю виповнилось 17 років і він стоїть на обліку, то він має право виїхати.

Зміни у порядку військового обліку призовників
Ще напередодні нового року Кабмін ухвалив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
За новими правилами, передбачається військовий облік жінок-медиків, створення Єдиного держреєстру військовозобов'язаних та зобов'язання для хлопців ставати на облік з 16 років.
Важливий момент: хлопцям, яким виповняється 16 років, не потрібно одразу йти до військкомату. Ставати на облік слід у той рік, коли має виповнитися 17 років. Наприклад, якщо юнак досягнув 16-річного віку у 2022 році, то у 2023 треба стати на військовий облік.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment