Кого призвуть у 2023: правила та етапи мобілізації

2 травня 2023 року було підтримано продовження воєнного стану на 90 діб. Це сьоме за рахунком голосування за продовження з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
Також у Верховній Раді проголосували за затвердження президентського Указу про продовження мобілізації. Ініційовано введення воєнного стану було 24 лютого 2022 року, про це в день початку вторгнення повідомив Президент України у своєму відеозверненні до народу.
Що таке загальна мобілізація
Загальна мобілізація – це спеціальний механізм, розроблений для оперативного поповнення Збройних сил України. Проводиться загальна мобілізація на всій території країни і триває 90 днів.
Під мобілізацію потрапляють усі громадяни (здебільшого чоловічої статі), віком 18-60 років, придатні для проходження служби. Після початку мобілізації починається проведення спеціальних заходів, спрямованих на призов військовозобов'язаних до лав ЗСУ. У деяких випадках необхідні для поповнення лав ЗСУ громадяни призиваються розпорядженням Генштабу ЗСУ.
Кого призивають у рамках загальної мобілізації
Під мобілізацію підпадають усі громадяни призовного віку, а також резервісти. Усі військовозобов'язані мають військове звання, насамперед призивають осіб, які мають військовий досвід.
Після виклику (повістка) всі громадяни України зобов'язані прийти до військкоматів для взяття на облік і отримання призначення. Призивати будуть не всіх, необхідна кількість громадян визначається Радою Національної безпеки і оборони.
Загальна мобілізація складається з чотирьох етапів:
Оперативний резерв перша черга – на цьому етапі мобілізують колишніх військовослужбовців, чий вік не більший за 40 років і які мають досвід участі у воєнних діях (служили під час попередніх мобілізацій або за контрактом). Це стосується не всіх колишніх військовослужбовців, а тих, хто є ветераном БД з 2014 року;
Оперативний резерв друга черга – мобілізують тих, хто служив за контрактом або проходив строкову службу до 2014 року;
Мобілізаційний резерв – офіцери запасу, які закінчили військові кафедри, але раніше не підпадали під мобілізацію;
Цивільний резерв – на четвертому етапі призивають усіх громадян, які не мають фізичних і вікових обмежень. Ця категорія громадян підлягає мобілізації тільки під час особливого періоду і призивається в разі найгіршого сценарію розвитку військових дій.
На даний момент в Україні існує чотири види повісток:

На призов до армії;
Мобілізаційне розпорядження;
Для уточнення облікових даних;
Для проходження ВМК.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment