Корисна для мозку та серця: вчені розказали про феноменальні властивості чорниці

Найперше, що спадає на думку, коли ми думаємо про корисні властивості чорниці – це її позитивний вплив на зір людини. Проте, нещодавнє дослідження розкрило ще два її неповторних ефекти, а саме, покращення роботи здоров’я та мозку.
Гурмани високо цінують чорницю за її яскравий вигляд та смак, і з нетерпінням чекають сезону, щоб поласувати свіжою ягодою. Проте є ще одна вагома причина звернути увагу на цю синьооку крихітку – це її насичений поживними речовинами склад.
Так, нещодавно науковці виявили, що чорниця не тільки позитивно впливає на роботу очей, допомагає боротися з раком та підтримувати хороший стан здоров’я при діабеті, так іще й неабияк стимулює мозкову активність.
Нове дослідження, проведене вченими факультету наук про життя й медицини Королівського коледжу Лондона, вивчило потенційні когнітивні переваги цих натуральних ласощів. В експерименті з чорницею взяла участь 61 здорова й енергійна людина, чоловіки та жінки віком від 65 до 80 років.
Кожен учасник протягом 12 тижнів щодня приймав відвар із 26 грамів сублімованого порошку дикої чорниці. Для порівняння, це рівносильно тому, щоб з'їсти від 75 до 80 цілих ягід чорниці, або 178 грамів. Водночас контрольна група отримувала фіктивний напій.
Минуло три місяці, і група, яка вживала чорницю, продемонструвала поліпшення короткочасної пам'яті й швидший час реакції. Крім того, вона продемонструвала здатність запам'ятовувати списки слів і легко перемикатися з одного завдання на інше. Разом із розумовими перевагами проявились і фізичні — в учасників експерименту покращився систолічний кров'яний тиск і робота судин порівняно з тими, хто вживав плацебо.
Секрет сили чорниці, на думку дослідників, криється в антоціанах, синіх пігментах і поліфенолах, які покращують кровопостачання серця та мозку. Ці пігменти також роблять красивими полуницю, малину, червоний виноград і навіть фіолетові овочі. Вони зустрічаються в таких несподіваних місцях як броколі, груші та куркума.
За словами докторки Ани Родрігес-Матеос, яка керувала дослідженням, інші продукти, багаті на антоціани, цілком можуть мати ті самі переваги для здоров'я, якщо тільки організм здатний достатньою мірою засвоювати ці сполуки.
Варто зазначити, що когнітивними та кардіологічними плюсами багатих на антоціани ягід, володіють не лише дикі сорти. Минулі дослідження показали, що одомашнена чорниця має аналогічні властивості.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment