19 травня – все, що важливо знати про цей день

Окрім Дня сімейної медицини, на 19 травня припадає день пам’яті Іова Багатостраждального та чимало інших важливих подій. Про всіх них розкажемо у матеріалі нижче.
19 травня 2023 року — 450-й день війни в Україні, до Нового року від цієї дати залишається ще 226 днів.
Кого вшановують віряни
19 травня християни згадують Іова Багатостраждального. Він був відомою благочестивою людиною за часів Мойсея. Мав велику сім’ю та міцне здоров’я. Та одного разу позбувся усього що мав та й ще серйозно захворів.
В цей час його дружина багато працювала і тому часто скаржилася Іову на страждання, на що той відповідав, що Бог не дає людям того, що вони не можуть винести, тому їм слід бути вдячними. Іова за глибоку віру Господь нагородив, повернувши все втрачене з лишком. Прожив святий чоловік від того часу ще 140 років.
Табу на цей день
Сваритися з родичами, щоб не відлякати щастя.
Байдикувати — бо можна сильно захворіти.
Висаджувати горох — його поклюють птахи.
Народні прикмети і традиції:

вранішній туман вказує на те, що ще довго не буде дощів;
на ґанок будинку сідають ворони — чекайте на погані новини;
сонячний і яскравий день — до спекотного літа;
якщо роса рясна — вродять огірки.

Календар важливих подій в Україні та світі за 19 травня:

1051 рік — у французькому Реймсі коронують дочку Ярослава Мудрого — Анну Ярославну;
1536 рік — страчують Анну Болейн, дружину англійського короля Генріха VIII;
1568 рік — англійська королева Єлизавета I наказує заточити в тюрму колишню шотландську королеву Марію Стюарт, котра пред'являла свої права на англійський престол;
1649 рік — Англія стає республікою;
1861 рік — у Сумах відкривають першу в Україні недільну школу;
1997 рік — компанія "Hewlett-Packard" випускає свій перший портативний комп'ютер, що працював під операційною системою Windows CE;
1998 рік — з національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомі викрадають дві картини Вінсента ван Гога і одну Поля Сезанна;
2005 рік — на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалюють рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 19 травня
19 травня День ангела святкують люди, яких батьки нарекли Василем, Денисом, Іваном, Іларіоном, Савою та Яном.
Талісманом людини, народженої 19 травня, є агат – стародавній напівдорогоцінний камінь. Ті, хто використовували його в такій якості, вірили, що агат також допомагає вилікувати зубний біль, безсоння, стрес, судоми і отруєння.
В цей день народилися:

1889 рік — український літературний критик, літературознавець і перекладач Микола Євшан;
1912 рік — український живописець Гаврило Глюк;
1941 рік — український археолог, доктор історичних наук, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Олег Приходнюк;
1989 рік — український музикант Позитив.

Який це день в Україні і світі
19 травня в Україні святкують День сімейної медицини. У календарі професійний свят воно з’явилося за ініціативи Кабінету Міністрів України та згідно з указом президента України 6 грудня 2017 року.
Також 19 травня Всесвітній день сімейного лікаря. Подія присвячена важливій ролі сімейних лікарів в медичних системах країн світу, підкреслюючи їхній внесок у справу охорони здоров'я населення планети.
А ще цьогоріч на 19 травня припадає Міжнародний день віртуальних помічників. Вони сильно спрощують життя сучасної людини, адже допомагають планувати день, шукати потрібну інформацію чи організовувати справи. Віртуальні помічники спочатку були створені спеціально для військових. Американський інститут SRI International розпочав їхнє розроблення 2005 року. 2010 року світ побачив масовий варіант завдяки компанії Apple.
19 травня також відоме як Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника. Подія була започаткована Європейською асоціацією хворих на виразковий коліт і хворобу Крона.
Ще одна хвороба, яку згадують 19 травня – це гепатит. Міжнародний день боротьби з цією недугою був започаткований Міжнародним альянсом боротьби з гепатитом 2008 року. Гепатитом називають інфекційне захворювання печінки, яке викликане одним з вірусів гепатиту. Може бути різного виду — А, B, C, D, E. Хвороба часто протікає безсимптомно, але найпоширенішими симптомами є нудота, порушення роботи печінки, слабкість, жовтяниця, потемніння сечі.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment