Що буде з цінами: НБУ оновив прогноз з інфляції до 2025 року

У 2023 році інфляція в Україні уповільниться до 14,8% р/р після 26,6% минулого року. Це відбуватиметься передусім під впливом жорстких монетарних умов, уповільнення світової інфляції та стриманого внутрішнього попиту, у тому числі через повільне відновлення доходів населення. Про це, з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2023 року).
"Зменшення безпекових ризиків із наступного року сприятиме подальшому поліпшенню інфляційних очікувань економічних суб’єктів, згасанню шоків пропозиції завдяки відновленню логістики та виробничих потужностей, а також вищим врожаям", – йдеться у звіті.

Це разом із відносно жорсткою монетарною політикою НБУ послаблюватиме інфляційний тиск навіть в умовах пожвавлення економіки та збереження м’якої фіскальної політики. У результаті інфляція знизиться нижче 10% вже наступного року. У 2025 році інфляція повернеться в цільовий діапазон (5%), йдеться в прогнозі.
У повоєнний період основним джерелом тиску на ціни стане відновлення попиту та зарплат, що найбільше позначатиметься на вартості послуг, зокрема пов’язаних з відновленням житла, зазначили в НБУ.
Ціни на продукти
За даними НБУ, попри нижчі урожаї попереднього року, пропозиція с/г продукції була достатньою для забезпечення внутрішніх потреб, що, серед іншого, було зумовлено теплими погодними умовами взимку.
Крім того, тривало зниження світових цін на ці товари, а експортні ціни на українське збіжжя та іншу с/г продукцію були ще нижчими за світові через логістичні труднощі та високі ризики, навіть попри дію "зернового коридору".
Як наслідок, зростання цін на сирі продукти харчування сповільнилося до 31,6% р/р. Зокрема, повільніше дорожчали борошно та крупи, а також продукція тваринництва під впливом вторинних ефектів від зниження цін на корми та слабкого попиту. Це, зі свого боку, обмежувало зростання цін і на оброблені продукти харчування, зазначили в НБУ.
Водночас, під кінець І кварталу через вичерпання ефектів теплої зимової погоди високими темпами зростали ціни на овочі, зокрема на цибулю, моркву та тепличні овочі, що дорожчали ще й з огляду на зростання витрат бізнесу в попередні місяці через дефіцит е/е, а також обмеження імпорту через наслідки землетрусу в Туреччині. Зберігалися високі темпи подорожчання яєць, йдеться у звіті.
"Продовольча інфляція в поточному році залишатиметься високою через продовження зростання цін на плодоовочеву продукцію у зв’язку з очікуваним зниженням урожаїв, а також ефекти від подорожчання палива в другому півріччі", – зазначають в НБУ.

За прогнозом НБУ, порівняно дешеві корми стримуватимуть підвищення цін на продукцію тваринництва. У наступні роки зі зменшенням безпекових ризиків продовольча інфляція буде швидко знижуватися завдяки відновленню технологічних і логістичних зв'язків, збільшенню врожаїв та очікуваному зниженню світових цін на продовольство та енергоносії. Це переважить вплив від відновлення споживчого попиту, у тому числі через повернення мігрантів.
"Відповідно, прогнозується, що за умови відсутності значних нових шоків пропозиції наступного року інфляція сирих продуктів знизиться до однознакового рівня, а до кінця прогнозного періоду – майже до 3%", – йдеться у звіті.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) у квітні покращив прогноз з інфляції у 2023 році з 18,7% до 4,8%. Згідно з оновленим прогнозом, у 2024 році інфляція сповільниться до 9,6% (попередній прогноз – 10,4%). У 2025 році інфляція становитиме 6,0% (попередній прогноз – 6,7%).

Ще новини

Leave a Comment