Шахраї беруть кредити на зниклих безвісти та військових ЗСУ, які перебувають у полоні: кіберполіція викрила нову “схему”

В Україні зафіксували випадки, коли шахраї оформлювали кредити на полонених воїнів ЗСУ та осіб, які зникли безвісти. У Кіберполіції зазначили, що злочинці отримували інформацію про мобільні дані таких людей і в результаті брали на їхнє ім'я позики.
Що відомо про "схему" та як уберегти від неї себе та рідних, читайте далі.
Як діють шахраї
На сайті Кіберполіції розповіли, що злочинці проводили перевипуск SIM-карт, а потім перевіряли, які з них прив'язані до фінансових рахунків. Після цього шахраї могли отримати доступ до онлайн-банкінгу, адже мали потрібний номер телефону, а далі перераховували звідти кошти на свої рахунки. Крім того, вони випускали кредитні карти й привласнювали собі всю суму наданої позики.
Угрупуванню, яке Кіберполіція затримала в березні 2023-го року, вдалось отримати доступ до мобільних номерів більш ніж 20 військовослужбовців ЗСУ, які наразі перебувають у російському полоні або вважаються зниклими безвісти. Загалом шахраї заволоділи понад 2 мільйонами гривень.
Як уберегти себе та своїх близьких від шахрайства
Олеся Данильченко, заступниця директора Української міжбанківської асоціації платіжної системи ЄМА, розповіла в коментарі OBOZREVATEL, що найкращий спосіб захистити себе від такого виду махінацій – прив'язати SIM-картку до свого паспорта.

Якщо людина тривалий час не виходила на зв'язок, то її номер використовували для того, щоб відновити SIM-картку. Наприклад, із використанням останніх 3 цифр номеру. За різними схемами відбувалося відновлення, але попередньо вони інформацію збирали про тих людей. Тому ми рекомендуємо, щоб ті, хто йде на фронт, знали, що у разі втрачання надовго мобільного зв'язку є ризик використання SIM-картки, – зазначила вона.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment