Не вимовляйте ці слова: що робити, якщо телефонують шахраї

Дзвінки від шахраїв сьогодні не рідкість, і багато хто з нас з ними вже стикався. Після такої розмови можна несподівано отримати неприємний сюрприз у вигляді оформленого на вас кредиту. Як це могло статися, і яким чином шахраям вдається здійснити аферу можна дізнатися в цій статті.
На жаль, удосконалюються не тільки технології, а й шахраї, які активно їх використовують для своєї злочинної діяльності. Короткий запис вашого голосу може бути використаний для отримання позитивної відповіді під час оформлення кредиту. Саме тому розмову не варто починати зі слова "Так", краще і безпечніше вимовити стандартне "Алло".
Виникає питання – як шахраям вдається оформити кредит, адже зазвичай для цього потрібна особиста присутність клієнта банку і надання пакета документів? Хороша новина полягає в тому, що таке трапляється досить рідко і в переважній кількості випадків аферистам не вдається оформити кредитний договір. Для здійснення позики потрібна ваша письмова згода, а в разі дистанційного оформлення обов'язково використовуються підтверджуючі SMS на ваш особистий номер телефону.
Однак невеликі кредитні організації, які не мають технічних можливостей банку, все-таки можуть піти на цей ризикований крок і оформити договір без вашої присутності. Крім того, запис голосу може бути використано для погроз, шантажу та інших злочинних діянь. Тому розмова з шахраями має бути максимально короткою, а фрази, вимовлені вами, малоінформативними.
Дзвінок шахрая: як правильно діяти
Якщо дзвінок уже відбувся і ви зрозуміли, що він був від шахраїв, не варто пускати справу на самоплив. Передзвоніть у банк за його офіційним номером і уточніть, чи вступали нещодавно з вами в контакт його співробітники. Ніколи не передзвонюйте за номером, з якого дзвонили вам – є великий ризик знову потрапити на шахраїв, оскільки вони вміють підробляти номери. Телефонуйте на гарячу лінію банку, наприклад для Приватбанку це номер 3700. Не можна також переходити за сумнівними посиланнями і відправляти SMS на незнайомі номери телефонів.
На мене оформили мікрокредит, що робити
Якщо ви все-таки потрапили в пастку і кредит на ваше ім'я вже оформлено, перше, що потрібно зробити – це зателефонувати в установу, в якій його було оформлено, і поставити її до відома, що ви не давали на це дозволу і самі його не оформляли. Після обов'язково звернутися в поліцію, написати заяву про те, що стали жертвою шахрайства.
У цьому випадку кредитор (банк) зобов'язаний провести внутрішню перевірку щодо видачі кредиту без вашої згоди і присутності. Якщо питання не вирішується, слід звернутися до суду з позовною заявою про розірвання договору.
Убезпечити себе від таких ситуацій повністю неможливо, але скоротити ризик до мінімуму цілком реально. Не варто брати слухавку, якщо телефонують із незнайомих номерів. Якщо дзвінок відбувся, відповідайте коротко й одразу кладіть слухавку. Можна скористатися однією з програм, щоб перевірити незнайомий номер на предмет шахрайських дій. Ще один дієвий спосіб – встановлення програми антиспам – вона допомагає уникнути дзвінків із небажаних номерів.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment