Справедливого покарання не дочекатися: чому Кіберполіція не карає інтернет-шахраїв

Випадки інтернет-шахрайства з банківськими картками та за іншими схемами все частішають, проте постраждалі відмічають відсутність належного та своєчасного реагування Кіберполіції на це.
З чим це пов'язане, розповіли у Департаменті кіберполіції Національної поліції України "Судово-юридичній газеті".
У Департаменті пояснили, що заяви про злочини пересилаються до звичайних райуправлінь поліції, бо у складі Кіберполіції немає слідчих та дізнавачів. Тому і відомості про інтернет-шахрайства не вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).
Постраждалі можуть залишити заяву про кримінальне правопорушення на сайті Кіберполу. Але на практиці замість швидкого реагування відбуваються довгі процедури пересилання заяви від одного органу до іншого.
Наприклад, після реєстрації електронного звернення про злочин Управління протидії кіберзлочинам у місті Києві повідомляється наступне:

У зв’язку з відсутністю в структурі Департаменту кіберполіції слідчого підрозділу рішення щодо відкриття кримінального провадження буде прийматися в Подільському УП ГУНП в м. Києві.

Подібні відписки зазвичай отримують постраждалі. А коли заявник намагається дізнатися інформацію про долю своєї заяви в райуправлінні, то його просять зачекати, доки з Кіберполіції на це райуправління надійде документ. Це все, звичайно, грає на руку шахраям.
У Департаменті кіберполіції зазначають:

У структурі Департаменту не передбачено посад слідчих, дізнавачів, тому питання про внесення відомостей до Реєстру та початку досудового розслідування знаходиться поза його межами.

Тому при отриманні звернення від постраждалої особи у Департаменті кіберполіції не будуть вносити заяву, повідомлення про злочин до ЄРДР і не зможуть надати інформацію, наскільки швидко отримає відповідні дані райуправління поліції.
Крім того, у Департаменті відсутня відповідна статистика, з приводу чого співробітники структури сказали:

Департамент не володіє відомостями про кількість кримінальних проваджень, розпочатих за фактом використання "фітингових" посилань, і кількість кримінальних проваджень, направлених з обвинувальним актом до суду за 2022 рік та за 1 квартал 2023 року.

Слід додати, що в умовах війни така ситуація може негативно вплинути на кібербезпеку держави, адже фактично звернення громадян своєчасно не розглядаються.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment