Картопля – не ворог: нутриціолог розвінчала розповсюджені міфи і розповіла про користь цього овочу

Багато хто вважає картоплю неприпустимим продуктом у правильному харчуванні, а тим паче при схудненні. Але насправді про цей овоч накопичилось немало міфів, які не мають під собою доведеного підгрунтя.
Тому варто нарешті розвінчати поширені міфи та перестати демонізувати цей овоч, виключаючи його з раціону.
Про недостовірні властивості, що присвоюють картоплі, розповіла нутриціолог Сніжана Ворошилова на своїй сторінці в Instagram.
Картопля – дуже калорійний продукт
Насправді це не так, адже 100 г звичайної вареної картоплі містять 77 калорій, що втричі менше, ніж у 100 г хліба. Надмірну кількість калорій овоч набирає тільки після смаження в олії.
Для порівняння:

100 г вареної картоплі – 77 калорій;
100 г картоплі фрі – 276 калорій;
100 г чипсів – 532 калорії.

Від картоплі товстішають
Це дуже однобоке ствердження, адже набрати зайву вагу можна від будь-яких продуктів – навіть від "дієтичних" хлібців чи низькокалорійних страв. Значення має насамперед кількість з'їденого продукту. Також важливо, щоб витрата енергії перевищувала ту кількість калорій, яку ви споживаєте за добу. У цьому і полягає головний механізм схуднення.
Нутриціолог радить не переїдати протягом дня і їсти картоплю невеликими кількостями у відвареному або запеченому вигляді, можна разом із іншими овочами та білками.
У картоплі немає нічого корисного
Деякі вважають, що картопля складається тільки із крохмалю. Але навіть одна порція відвареної картоплі містить 10% денної норми вітаміну С і 20% калію.
Крім того, картопля містить речовини, які мають антидепресивні та протизапальні властивості, захищають від ожиріння, знижують ризик розвитку діабету, допомагають роботі травної системи, очей і серцево-судинної системи.
Багато з цих речовин містяться в шкірці овочу, тому корисніше відварювати та запікати картоплю, не очищаючи її.
Картопля призводить до діабету
Це також просто міф, адже все залежить від кількості та частоти споживання картоплі. Якщо з'їсти її у надмірній кількості, то концентрація глюкози у крові справді різко підвищується.
Дослідження показавали, що ризик розвитку цукрового діабету збільшується на 3,5%, якщо споживати три надлишкові порції картоплі на день. А якщо це картопля фрі, то цей ризик підвищується до 36%.
Картоплю не можна їсти разом із м'ясом
Вважається, що частина білків картоплі належать до інгібіторів протеаз, які розщеплюють білок у м'ясі. Насправді так і є, але в процесі термічної обробки такі білки розщеплюються. Тому можна спокійно поєднувати картоплю з м'ясом.
Батат корисніший за картоплю
І калорійність, і глікемічний індекс батату, як і картоплі, залежать від способу приготування. Ці два овочі трохи відрізняються за складом, проте не значною мірою. Нутриціолог радить мати обидва види коренеплодів у своєму раціоні, адже кожен з них корисний та смачний.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment