У Дніпровській ОВА презентували збірку про історико-культурну спадщину Кам’янського району

На брифінгу в обласній військовій адміністрації презентували збірку «Пам’ятки історії та культури Кам’янського району. Частина перша». У ньому – про 616 історико-культурних пам’яток Божедарівської, Криничанської та Затишнської громад.

«18 квітня в Україні відзначають День пам’яток історії та культури. Важливо, щоб люди знали якнайбільше про національну спадщину. Кілька років тому розпочали видання про археологічні, архітектурні, монументальні пам’ятки регіону. Вже вийшло 9 випусків. Наразі презентуємо першу частину збірки про Кам’янський район. Усього їх буде три», – розповіла начальниця управління культури, туризму, національностей та релігій ДнепрОВА Наталія Першіна.

Над першою частиною випуску про культурно-історичну спадщину Кам’янського району працювали вчені вузів та музеїв Дніпропетровщини. До книги увійшло 364 статті та нариси.

Матеріали видання знадобляться вченим, краєзнавцям, школярам. А ще – допоможуть територіальним громадам розвивати туризм, каже директор Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик.

«Зі збірки громади можуть дізнатися про власні туристичні «перлини». Одна з таких – садиба Давида Пчелкіна. Добре відомий його будинок, розташований у центрі міста Дніпро. А ось літня резиденція катеринославського купця знаходиться у Гуляйполі, на території Криничанської громади. Поруч – побудований ним кінний завод із манежем. Цю архітектурну пам’ятку можна перетворити на цікавий туристичний центр», – сказала Лідія Голубчик.

Серійне видання про пам’ятки районів та міст Дніпропетровської області розпочали у 2015-му. Раніше побачили світ збірки, присвячені колишнім Томаківському, Апостолівському, Нікопольському, Солонянському та Софіївському районам. А ще – містам Нікополь, Марганець та Покров.

Ще новини

Leave a Comment