До СБУ звернулися з проханням оцінити заяви політиків через евакуацію з Китаю – депутат

До керівництва Служби безпеки України звернулися з проханням оцінити заяви політиків через евакуацію громадян з Китаю через спалах коронавірусу, повідомила народний депутат від «Слуги народу» Ірина Верещук в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я підписала листа щодо звернення до керівництва СБУ, щоб вони дали фахову оцінку спробам особливо політиків, не людей. Зрозуміло, що люди стали по неволі жертвами того, що називається «інформаційна хвиля». Тобто все, воно просто заполонило», – сказала Верещук в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

Колишній мер Рава-Руської на Львівщині заявила, що навряд погодилася б прийняти на території свого міста евакуйованих з Китаю. Вона пояснила, що між місцевою та центральною владою не відбувалося комунікації.

«Зараз я чула пряму мову міського голови, яка сказала, що я лише вранці дізналася, що до нас мають привезти людей, і ці люди, можливо, є з Китаю, з Ухані. Тобто жодної інформації не було. Я як міський голова робила би так само. Якщо я не мала б інформації, якщо б я не була заангажована в процесі і не мала би впливу на цей процес, якщо б я точно не знала, куди саме, яку кількість, щоб я могла прокомунікувати зі своєю громадою, бо мене вибрала громада саме для цього, щоб я комунікувала», – сказала Верещук.

Вона нагадала, що рішення про місце для обсервації евакуйованих громадян секретно ухвалював оперативний штаб.

Евакуйовані з Китаю в одному з автобусів під час виїзду з Міжнародного аеропорту Харкова, 20 лютого 2020 року


ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Істерику щодо евакуйованих з Китаю роздували в Україні політики – Верещук

«Це треба було зробити заради безпеки. І тут, я вважаю, була помилка. Це помилка, яку не врахували, як ризик. Бо якщо ми не знаємо, ми собі додумуємо. А добрі політики, опоненти допоможуть додумати. І так сталося. І так, на жаль, сталося», – зазначила Верещук.

20 лютого до України прилетів спецрейс із китайського міста Уханю, де зафіксований найбільший спалах нового коронавірусу. У літаку перебували 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і лікарський супровід. За даними української влади, всі здорові.

Літак із евакуйованими з Китаю українцями та іноземцями під час дозаправки в «Борисполі»


ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Паніка довкола літака з Китаю: хто винен?

Водночас евакуйовані впродовж 14 днів будуть на карантині-спостереженні (обсервації) в закритому медичному центрі Національної гвардії в Нових Санжарах на Полтавщині. За повідомленнями влади, небезпеки ймовірного потрапляння коронавірусу за межі закритого медцентру навіть у разі його виявлення немає.

Напередодні евакуації у низці областей, зокрема Тернопільській та Львівській, відбувалися акції протесту – люди вимагали не розміщувати прибулих з Китаю на території їхніх міст. У самих Нових Санжарах відбулися сутички з правоохоронцями.

Протестували через розміщення евакуйованих і низка українських політиків з різних політичних сил.

Ще новини

Leave a Comment